Posibilă „diversiune” în plin scandal la Casa Albă: Administraţia Trump a reluat ancheta privind e-mailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton

Administraţia Trump a reluat ancheta privind e-mailurile a zeci de oficiali actuali şi foşti înalţi funcţionari ai Departamentului de Stat, care au trimis mesaje către e-mailul privat al fostului secretar de stat american Hillary Clinton în 2016, potrivit The Washington Post.

651 afișări
Imaginea articolului Posibilă „diversiune” în plin scandal la Casa Albă: Administraţia Trump a reluat ancheta privind e-mailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton

Administraţia Trump a reluat ancheta privind emailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton

Până la 130 de oficiali au fost contactaţi în ultimele săptămâni de investigatorii Departamentului de Stat - o listă care include funcţionari înalţi care i-au raportat direct lui Clinton, precum şi alţii de nivel inferior ale căror e-mailuri au fost, la un moment dat, trimise în caseta sa, a declarat actuali şi foşti oficiali ai Departamentului de Stat. Cei vizaţi au fost anunţaţi că e-mailurile trimise în urmă cu ani au fost clasificate retroactiv şi constituie acum potenţiale încălcări de securitate, potrivit unor scrisori analizate de cotidianul The Washington Post.

În aproape toate cazurile, informaţiile potenţial sensibile, acum catalogate drept „clasificate”, au fost trimise în inbox-ul nesecurizat al lui Clinton.

Anchetatorii departamentului de stat au început să ia legătura cu foştii oficiali în urmă cu aproximativ 18 luni, după alegerea preşedintelui Trump, după care au părut să renunţe înainte de ridicarea acestei probleme în luna august, au anunţat oficialii.

Înalţi oficiali ai Departamentului de Stat au spus că urmează protocolul standard într-o anchetă care a început în ultimele zile ale administraţiei Obama şi este aproape de finalizare.

„Acest lucru nu are nicio legătură cu cine se află la Casa Albă”, a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat, care a vorbit sub condiţia anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre o anchetă aflată în desfăşurare.

„Este vorba despre timpul necesar pentru a parcurge milioane de e-mailuri, care este de aproximativ trei ani şi jumătate”, a adăugat acesta.

Scandalul emailurilor a izbucnit în martie 2015, când s-a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit doar un server privat în timp ce era secretar de Stat, în locul unui cont guvernamental, situaţie care i-ar fi permis să evite monitorizarea comunicaţiilor oficiale. Retroactiv, Departamentul de Stat a stabilit că mii de emaluri aveau caracter de informaţii clasificate.

Republicanii au condamnat în mod repetat folosirea exclusivă a e-mailul personal de către Clinton pe când era secretar de Stat al SUA.

Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite nu a recomandat însă punerea sub acuzare a fostului secretar de Stat Hillary Clinton, în cazul utilizării mailului şi gestionării informaţiilor clasificate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici