Posibile soluţii în contextul crizei politice din Italia

Un guvern de uniune naţională, un nou executiv tehnocrat sau organizarea de noi alegeri parlamentare se numără printre variantele pentru depăşirea actualei crize politice din Italia, comentează AFP.

271 afișări
Imaginea articolului Posibile soluţii în contextul crizei politice din Italia

Posibile soluţii în contextul crizei politice din Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- GUVERN DE LARGĂ COALIŢIE - Guvernul, supranumit "de concordie" sau de "largă înţelegere", ar aduna două dintre cele trei mari blocuri politice rezultate în urma alegerilor din februarie: Partidul Democrat, al lui Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii (PdL), al lui Silvio Berlusconi.

- GUVERN POLITIC DE CENTRU-STÂNGA: acest executiv condus de Bersani ar beneficia de o formă de susţinere (abţinerea spre exemplu) din partea dreptei. Problema este că PdL cere în schimb un acord privind numele viitorului preşedinte al ţării.

- GUVERN DE "SLABĂ ÎNŢELEGERE POLITICĂ": un executiv condus de o personalitate apropiată de PD, precum preşedintele Senatului, Pietro Grasso, sau de o persoană apreciată de Mişcarea Cinci Stele care să se concentreze pe reforma electorală, finanţarea partidelor politice, reducerea impozitelor la locuinţe şi adoptarea bugetului.

- GUVERN AL PREŞEDINTELUI - un guvern tehnocrat alcătuit de preşedintele Giorgio Napolitano, un moderat de stânga foarte apreciat în Italia.

- GUVERN pentru GESTIONAREA AFACERILOR CURENTE - un executiv condus de o personalitate neutră care ar avea rolul gestionării problemelor curente şi organizării de noi alegeri în toamnă.

- ORGANIZAREA UNOR NOI ALEGERI ÎN VARĂ - în lipsa altor soluţii, noi alegeri anticipate ar urma să fie organizate în iunie-iulie. Ipoteza este improbabilă din raţiuni tehnice, în contextul în care Parlamentul trebuie să desemneze noul preşedinte al ţării până pe 15 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici