Poveste impresionantă sau manipulare? Fotografia care a emoţionat Internetul, contestată de jurnalişti

Fotografia unui băieţel de patru ani, refugiat sirian, care a fost găsit străbătând deşertul după ce s-a pierdut de familia sa, a făcut înconjurul lumii. Povestea ar putea fi însă mai puţin impresionantă decât a fost prezentată iniţial.

6822 afișări
Imaginea articolului Poveste impresionantă sau manipulare? Fotografia care a emoţionat Internetul, contestată de jurnalişti

Poveste impresionantă sau manipulare? Fotografia care a emoţionat Internetul, contestată de jurnalişti (Imagine: Twitter)

Andrew Harper, reprezentantul de ţară al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite pentru Iordania, a publicat, luni, pe Twitter, fotografia unui băieţel de patru ani care strabătea deşertul, dinspre Siria spre Iordania.

Hala Gorani, reporter CNN International, a preluat imaginea şi a republicat-o, cu descrierea: "Staff-ul ONU l-a găsit pe Marwan, 4 ani, care străbătea deşertul, singur, după ce a fost separat de familia sa, care fugea din Siria)”. Povestea emoţionantă a impresionat utilizatorii de Internet şi jurnaliştii din toată lumea, care au preluat şi republicat fotografia de nenumărate ori, conform BBC.

Gorani a publicat o actualizare, la doar opt minute de la ştirea iniţială, conform căreia băieţelul a fost reunit cu familia lui, fapt care a stârnit îndoieli în legătură cu veridicitatea informaţiilor. Scepticii au verificat contul de Twitter al lui Andrew Harper, menţionat de Hala Gorani în a doua actualizare, descoperind o fotografie publicată de oficialul ONU cu jumătate de oră înaintea imaginii cu Marwan. În aceasta se putea observa un grup de refugiaţi care străbăteau un peisaj similar, la graniţa dintre Siria şi Iordania, ceea ce sugerează că băieţelul nu ar fi fost singur în deşert, ci, cel mai probabil, însoţit de familie. Mai mult, imaginea a fost mărită, iar Marwan pare să se afle în cadrul grupului, în ultimele rânduri. Astfel, Shiv Malik, jurnalist de investigaţii la The Guardian, a contactat un reprezentant ONU, care i-a confirmat îndoielile. Malik i-a trimis apoi un mesaj lui Hala Gorani, în care îi spunea că, din informaţiile lui, băieţelul se afla la doar 20 de paşi în urma familiei sale.

Imaginea publicată de Gorani a fost preluată şi republicată de peste 8.000 de ori, în timp ce fotografia originală, a lui Andrew Harper, care menţiona că Marwan "a fost separat temporar de familie", a fost preluată de doar 200 de ori în prima zi, abia depăşind 1000 de republicări după trei zile. Astfel, publicul a fost expus versiunii pe care a promovat-o Gorani, în care descrierea şi, în special, informaţiile omise fac povestea să fie mai impresionantă. Reporterul CNN International a răspuns argumentând că băiatul are doar patru ani şi o evidentă nevoie de asistenţă, aşa că situaţia nu ar trebui minimalizată. Malik a replicat spunând că, oricât de tulburătoare ar fi situaţia, copilul nu a străbătut deşertul singur, aşa cum se putea înţelege din fotografia publicată iniţial, relatează Euronews.

Confuzia a fost alimentată şi de o declaraţie a lui Andrej Mahecic, purtătorul de cuvânt al ONU, pentru Daily Mirror. Din spusele acestuia se poate înţelege că băiatul s-ar fi rătăcit în cursul nopţii, ceea ce ar contrazice informaţiile obţinute de Malik de unul dintre ofiţerii de presă ai ONU, prezent pe teren în momentul realizării fotografiei. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici