Praful saharian, periculos pentru sănătate. Recomandările medicilor

Praful saharian este periculos pentru sănătate, spun medicii de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara. Aceştia recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecţie.

2462 afișări
Imaginea articolului Praful saharian, periculos pentru sănătate. Recomandările medicilor

Praful saharian, periculos pentru sănătate. Recomandările medicilor

În fiecare an ne confruntăm cu cel puţin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenţii din Nordul Africii.

Nisipul fin din componenţa norului de praf conţine magneziu, fier, calciu şi granule de fosfor, chiar şi mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spune dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog, pe pagina Facebook a Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Concentraţia de elemente nocive este foarte mare şi poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci şi pe cele sănătoase.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale şi activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) şi celulele imune. Acestea eliberează citokine şi alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

Aparatul cardiovascular poate fi şi el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf şi nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respiraţie şuierătoare) şi chiar insuficienţă respiratorie uşoară.

„Totodată, am constatat o creştere a numărului de infecţii respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecţiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritaţii la nivelul gâtului, a nasului şi chiar lăcrimare. În zilele în care se anunţă prezenţa unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecţiuni pulmonare grave şi purtarea unei măşti de protecţie”, arată sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici