Predoiu, discuţii cu omologul ucrainean: prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere

Miniştrii de Interne din România şi Ucraina, Cătălin Predoiu şi Ihor Klymenko, s-au întâlnit într-o videoconferinţă, miercuri, şi au discutat despre prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.

112 afișări
Imaginea articolului Predoiu, discuţii cu omologul ucrainean: prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere

Predoiu, discuţii cu omologul ucrainean: prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere

Întrevederea lui Cătălin Predoiu, viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne, şi Ihor Klymenko, ministrul Afacerilor Interne din Ucraina a avut loc prin videoconferinţă.

Cei doi miniştri au discutat despre priorităţile în cooperarea bilaterală din domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere. Demnitarii au salutat decizia ridicării relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, ceea ce a confirmat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-ucrainene.

Discuţiile reprezintă o continuare a celor convenite în cadrul primei şedinţei comune a Guvernelor României şi Ucrainei ce a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023, de a se aprofunda colaborarea sectorială.

Unul dintre subiectele abordate a fost acela al fluidizării traficului la graniţa româno-ucraineană, interlocutorii fiind de acord că ambele state întreprind în prezent eforturi substanţiale pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere şi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în conformitate cu standardele Schengen. În plus, părţile acordă o atenţie deosebită securizării frontierei, fiind apreciată deschiderea şi susţinerea reciprocă în cooperarea operativă dintre structurile de frontieră, precum şi necesitatea întăririi capabilităţilor acestora.

Ministrul Predoiu a subliniat importanţa unui dialog constructiv şi deschis între cele două ministere, necesar pentru identificarea unor soluţii eficiente în domeniile de interes reciproc. În context, partea română a reiterat deschiderea pentru dezvoltarea cadrului juridic de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor şi lichidării acestora.

Totodată, ministerul Afacerilor Interne, alături de celelalte autorităţi guvernamentale, va continua să ofere sprijin Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, atât timp cât acest lucru va fi necesar.

Tot cu acest prilej, oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României în susţinerea parcursului european al Ucrainei şi disponibilitatea Ministerului Afacerilor Interne de a se implica activ în susţinerea demersurilor.

La rândul său, ministrul Klymenko a mulţumit părţii române pentru sprijinul constant şi multidimensional acordat de România încă din prima zi a războiului şi pentru susţinerea neclintită în cadrul formatelor multilaterale de discuţii.

„Avem în curs o serie de acţiuni de cooperare şi susţinere a autorităţilor ucrainene pe liniile de competenţă legală a MAI. Desfăşurăm protecţia şi controlul frontierelor prin patrule comune româno-ucrainene. Controlăm foarte bine situaţia în privinţa traficului de arme şi droguri. Practic nu avem trafic structurat de arme, persoane şi droguri prin frontiera terestră cu Ucraina, dincolo de anumite cazuri izolate depistate, ceea ce e un semn al caracterului disuasiv şi eficienţei măsurilor luate şi al eforturilor din teren ale poliţiştilor de frontieră români şi ucraineni, cărora le mulţumesc. Există încă loc de performanţă mai ridicată în combaterea traficului şi contrabandei de produse accizabile, în special ţigări. Am sprijinit şi vom continua să sprijinim pregătirea personalului ucrainean în domeniul asistenţei civile şi intervenţiei la dezastre. Cooperarea poliţienească în combaterea crimei organizate merge de asemenea, foarte bine şi o vom continua. Am primit cu respect mulţumirile adresate de colegul meu, ministrul de interne ucrainean, Ihor Klymenko, pentru toate acţiunile de suport desfăşurate de MAI pentru Ucraina. Ele se încadrează în efortul general României de a sprijini Ucraina. Consider că avem un viitor comun în Europa, e important să îl gândim şi să îl construim încă de astăzi, în beneficiul cetăţenilor noştri, inclusiv al minorităţilor noastre, cea ucraineană din România şi cea română din Ucraina”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu la finalul întâlnirii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici