Pregătiri pentru o defilare militară fără precedent în Coreea de Nord

Coreea de Nord pregăteşte cea mai importantă defilare militară din istoria sa, la care vor participa mii de soldaţi, tancuri şi piese de artilerie, cu numai câteva zile înainte ca partidul de guvernământ să ia o decizie privind succesiunea la conducerea ţării.

90 afișări
Imaginea articolului Pregătiri pentru o defilare militară fără precedent în Coreea de Nord

Pregătiri pentru o defilare militară fără precedent în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 10.000 de militari sunt staţionaţi, începând din iulie, la baza aeriană Mirim, aflată în apropiere de Phenian, pentru a se antrena în vederea "unei ceremonii naţionale de anvergură", a anunţat duminică agenţia Yonhap, citând surse din Coreea de Nord.

Sursele citate nu au precizat însă data la care va avea loc defilarea.

"Printre armele care vor fi prezentate la defilare se numără vehicule echipate pentru lansarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, precum şi piese de artilerie şi tancuri", a afirmat una dintre sursele nord-coreene citate de Yonhap.

Alte surse au declarat că defilarea va fi "cea mai amplă" din istoria Coreei de Nord.

Ministerul sud-coreean al Apărării anunţase în august că a depistat o desfăşurare masivă de trupe în Coreea de Nord, în apropierea capitalei.

Cu 1,19 milioane de membri, forţele nord-coreene reprezintă una dintre cele mai mari cinci armate din lume, iar militarii participă cu regularitate la defilări de amploare.

La Phenian urmează să înceapă marţi o prima reuniune a partidului de guvernământ convocată în ultimii 30 de ani, iar analiştii afirmă că delegaţii urmează să pregătească un transfer de putere între actualul lider, Kim Jong-Il, şi fiul său Kim Jong-Un.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici