Premieră diplomatică: Siria şi Libanul au stabilit relaţii diplomatice

Siria şi Libanul au stabilit miercuri relaţii diplomatice, pentru prima dată de la proclamarea independenţei lor, în urmă cu peste 60 de ani, se arată într-un comunicat comun semnat la Damasc.

49 afișări
Imaginea articolului Premieră diplomatică: Siria şi Libanul au stabilit relaţii diplomatice

Preşedintele sirian Bashar al-Assad (s) şi ministrul de Externe libanez Fawzi Salloukh (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, şi omologul său libanez, Fawzi Salloukh, aflat în vizită în Siria, "anunţă lansarea relaţiilor diplomatice între Republica Arabă Siriană şi Republica Libaneză începând de la 15 octombrie 2008", potrivit textului comunicatului transmis presei.

Comunicatul reafirmă "determinarea celor două ţări de a consolida relaţiile în baza respectului mutual, suveranităţii şi independenţei fiecăreia şi de a consolida şi menţine relaţiile de fraternitate privilegiate între cele două ţări pentru a răspunde aspiraţiilor celor două popoare", mai scrie în comunicat.

Liban şi Siria şi-au anunţat în cursul acestei veri intenţia de a stabili relaţii diplomatice şi de a deschide ambasade în cele două ţări, după ani de supremaţie a Siriei asupra micii ţări vecine.

Un decret în acest sens a fost promulgat marţi de către preşedintele sirian Bashar al-Assad, dar fără a preciza data.

Siria şi-a retras trupele din Liban în aprilie 2005, după ce a deţinut controlul asupra Libanului timp de 30 de ani. Siria a fost constrânsă să facă acest lucru în urma protestelor provocate de asasinarea, în februarie, a fostului premier Rafic Hariri. În acest caz a fost acuzat şi Guvernul de la Damasc, care a respins orice implicare.

La Beirut, marţi, premierul libanez Fouad Siniora, provenit din majoritatea antisiriană, a declarat că "progresul realizat în cadrul relaţiilor bilaterale între Liban şi Siria (...) reprezintă un pas înainte care permite consolidarea independenţei Libanului, a suveranităţi sale".

Siria şi Libanul sunt legate începând din 1991 prin "Tratatul de prietenie" care prevede o "coordonare strânsă" la nivel politic, economic şi în materie de securitate. Acest document a fost criticat de către majoritatea parlamentară antisiriană care consideră că privilegiază interesele Damascului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici