Premieră în Spania: Prinţul Felipe a prezidat parada militară de Ziua Naţională

Prinţul Felipe a prezidat sâmbătă pentru prima dată - în absenţa regelui Juan Carlos al Spaniei, aflat în convalescenţă - parada militară organizată la Madrid cu ocazia Zilei Naţionale, desfăşurată din nou sub semnul austerităţii.

463 afișări
Imaginea articolului Premieră în Spania: Prinţul Felipe a prezidat parada militară de Ziua Naţională

Premieră în Spania: Prinţul Felipe a prezidat parada militară de Ziua Naţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prinţul de Asturias, purtând uniformă militară, era însoţit de soţia sa, prinţesa Letizia. El a trecut în revistă trupele Gărzii Regale.

Însă, în absenţa regelui, care este şeful statului, premierul Mariano Rajoy este cel care a reprezentat instituţiile statului. Prinţul nu îl poate înlocui în funcţiunile oficiale.

La fel ca anul trecut, doar avioanele din cadrul patrulei acrobatice Aguila au participat la paradă, brăzdând cerul în roşu şi galben, culorile steagului spaniol.

Defilarea, la care participau aproximativ 2.600 de militari, a durat abia puţin peste o oră, bugetul fiind redus cu 15% faţă de cel din 2012, la 823.000 de euro, în timp ce în 2011 a fost de aproape 2,8 milioane de euro.

Regina Sofia şi infanta Elena erau absente şi urmau să participe doar la recepţia oferită ulterior la Palatul Regal.

Fiica cea mică a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, şi soţul acesteia Inaki Urdangarin erau absenţi. Ei continuă să absenteze de la orice acţiune oficială, după ce ginerele regelui a fost inculpat într-un vast scandal de corupţie.

Juan Carlos a fost operat pe 24 septembrie, pentru a-i fi înlocuită o proteză la şoldul stâng - pe care a primit-o în noiembrie 2012 -, din cauza unei infecţii.

Echipa medicală a anunţat o perioadă de convalescenţă de aproximativ trei luni şi jumătate, Suveranul urmând să fie reoperat la nivelul şoldului pentru a primi proteza definitivă.

Problemele de sănătate repetate ale reglui, operat de opt ori începând din mai 2010, dar şi imaginea unui bărbat îmbătrânit, vizibil obosit, au determinat Spania să se întrebe despre eventualitatea unei abdicări în favoarea prinţului Felipe sau unei redefiniri a rolului acestuia din urmă, care pare, în prezent, la vârsta de 45 de ani, să nu fie afectat de scăderea popularităţii monarhiei spaniole.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici