Premierul din Israel, Benjamin Netanyahu, între glorie şi decădere

  • Benjamin Netanyahu a mers la tribunal în calitate de inculpat într-un caz de corupţie.
  • Netanyahu e premier de 15 ani, cel mai lung mandat din istoria Israelului.
  • Israelul se confruntă cu un blocaj politic de peste doi ani.
  • Benjamin Netanyahu oscilează între agonie şi extaz.
747 afișări
Imaginea articolului Premierul din Israel, Benjamin Netanyahu, între glorie şi decădere

Sursa FOTO: Profimedia

În decurs de o oră, premierul s-a prezentat la tribunal în calitate de inculpat şi în faţa preşedintelui pentru a cere nominalizarea de viitor şef al guvernului. Ghinion, însă! Şeful statului susţine că blocajul politic persistă şi după a patra rundă de alegeri în 4 ani.  

„Ce a spus preşedintele Rivlin … A zis: eu nu văd că suntem gata pentru a încredinţa cuiva mandatul pentru a forma guvernul. Dacă îşi menţine ideea şi rămâne pe această direcţie, atunci el va ceda mandatul alegerii unei persoane care să constituie guvernul Parlamentului”, spune Nando Mario Varga, jurnalist român în Israel.

Asta nu e singura veste proastă pentru Netanyahu, acuzat de corupţie şi abuz de funcţie.

„Vin şi procesele. Este foarte probabil, pentru că am depăşit perioada electorală şi nu mai vin alegerile, ca procesele lui Netanyahu să curgă mai departe şi să ajungă la concluzii, cel puţin în prima instanţă, ulterior şi în a doua. Şi ştiţi foarte bine că justiţia israeliană este cunoscută pentru condamnarea - e adevărat, nu în timpul în care se află în funcţie - inclusiv a unor premieri”, aminteşte analistul politic Iulian Chifu.

La fel ca prietenul său, Donald Trump, Netanyahu a polarizat atenţia votanţilor. Premierul a fost aşteptat la tribunal atât de susţinători, cât şi de contestatari.

„Justiţia va fi servită, iar democraţia va continua. Nu ne vom transforma într-o dictatură” cred unii, în timp ce alţii susţin că „a salvat poporul evreu şi oamenii din Israel. Nu au cum să învingă în faţa lui, nu au cum”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici