Premierul Estoniei anunţă că îşi va prezenta demisia pe 4 martie

Premierul Estoniei, Andrus Ansip, în vârstă de 57 de ani, a anunţat duminică că-şi va prezenta demisia pe 4 martie.

164 afișări
Imaginea articolului Premierul Estoniei anunţă că îşi va prezenta demisia pe 4 martie

Angus Ansip, premierul Estoniei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am spus în urmă cu doi ani că acest Guvern va fi ultimul pe care îl voi conduce", a declarat Ansip, într-un discurs pronunţat cu ocazia Zilei Independenţei a Estoniei, care va fi celebrată la 24 februarie.

"Decizia pe care am luat-o în urmă cu doi ani se bazează pe convingerea mea că în viaţă există timp rezonabil pentru toate, că totul are un început şi un sfârşit (...). Această decizie nu a fost luată sub presiunea nimănui", a adăugat el.

Potrivit analiştilor, demisia lui Ansip ar putea fi motivată de o scădere a popularităţii şi de dorinţa de a deveni comisar european.

Formată din Partidul Reformei al lui Ansip şi partidul Pro Patria Respublica Union (de centru dreapta), coaliţia dispune de 55 de voturi din totalul de 101 deputaţi în Palamentul Estoniei.

Partidul Reformei a anunţat vineri că actualul vicepreşedinte al Comisiei europene însărcinate cu transporturile, Sim Kallas, va fi propus pentru postul de premier, dacă Ansip va demisiona.

Kallas, şef al Guvernului eston în perioada 2002-2003, a declarat că este pregătit să devină din nou premier.

După prezentarea demisiei de către Ansip, pe 4 martie, preşedintele Estoniei Toomas Hendrik Ilves va avea la dispoziţie 14 zile pentru a desemna un candidat la postul de premier.

Andrus Ansip a devenit premier pentru prima dată în urma unei remanieri ministeriale în 2005, la un an de la intrarea Estoniei în Uniunea Europeană.

El a fost reales în 2007, o premieră pentru acest stat baltic cu 1,3 milioane de locuitori, de la independenţa de Moscova, în 1991.

În timpul Guvernului lui Ansip, fost comunist, Estonia a cunoscut o perioadă de creştere puternică, după care a intrat într-o criză economică gravă, din care totuşi a reuşit să iasă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici