Premierul irakian denunţă contacte între americani şi insurgenţi

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a protestat pe lângă preşedintele american, Barack Obama, faţă de contactele pe care americanii le-au avut cu reprezentanţii insurgenţilor irakieni, a dezvăluit, joi, la Washington, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zeybari.

14 afișări
Imaginea articolului Premierul irakian denunţă contacte între americani şi insurgenţi

Premierul irakian, Nuri al-Maliki (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat televiziunii oficiale americane în limba arabă al-Hurra, Hoshyar Zeybari a arătat că Guvernul irakian a fost "şocat" de informaţiile care vorbeau despre o reuniune care a avut loc în primăvară în Turcia, în prezenţa reprezentanţilor unei "Mişcări a rezistenţei irakiene", între oficialii turci şi reprezentanţii forţelor coaliţiei în Irak.

"Noi, la nivelul Guvernului irakian, suntem stupefiaţi că reprezentanţii Statelor Unite şi ai Turciei s-au întâlnit cu reprezentanţii acestor grupări", a adăugat ministrul irakian de Externe, calificându-i pe insurgenţii irakieni drept "terorişti".

Reuniunea "se pare că a avut loc în martie, la Istanbul", a precizat el. "Am discutat despre ea cu partea americană".

Întrebat în legătură cu această problemă în cadrul unei conferinţe de presă la Institutul pentru Pace din Statele Unite (USIP), Nuri al-Maliki a confirmat în mod implicit că a discutat pe această temă cu preşedintele Obama, precizând că a primit asigurări că, dacă va trebui să poarte negocieri cu insurgenţii, acestea vor fi însoţite de condiţii.

"Administraţia americană şi preşedintele Obama ne-au spus că nu vor manifesta toleranţă faţă de cei care ucid soldaţi irakieni, soldaţi americani şi cetăţeni irakieni", a arătat el.

"Aşadar, nu vor avea loc negocieri ale administraţiei americane sau ale vreunui reprezentant al său cu aceşti asasini", a adăugat premierul irakian care s-a întâlnit cu preşedintele SUA, miercuri, la Casa Albă.

Întrebat, Departamentul de Stat a confirmat că au avut loc contacte, în cadrul eforturilor de reconciliere între şiiţi şi insurgenţii suniţi din Irak, şi în acord cu Guvernul de la Bagdad.

"Oficiali americani, precum şi militari şi diplomaţi, se întâlnesc în mod periodic cu mulţi irakieni pentru promovarea reconcilierii şi unităţii naţionale", a declarat Robert Wood, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"Reuniunile în cauză, despre care oficialii Guvernului irakian au fost informaţi, au avut loc în urmă cu mai multe luni", a adăugat Wood.

Purtătorul de cuvânt a asigurat că Statele Unite nu au dorit în niciun fel să submineze autoritatea Guvernului irakian.

"Dat fiind că în ultimii şase ani i-am ajutat pe irakieni să înfiinţeze un guvern reprezentativ şi democratic, a încerca să-l slăbim ar fi ultimul lucru pe care am dori să-l facem", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici