Premierul irakian i-a cerut lui Bush să aprobe transferul lui Chemical Ali

Guvernul irakian i-a cerut preşedintelui american George W. Bush să ordone predarea autorităţilor irakiene a vărului fostului dictator Saddam Hussein, cunoscut sub denumirea de "Chemical Ali", şi a altor foşti oficiali condamnaţi pentru genocid, pentru a fi executaţi.

1 afișare
Imaginea articolului Premierul irakian i-a cerut lui Bush să aprobe transferul lui Chemical Ali

Premierul irakian i-a cerut lui Bush să aprobe transferul lui Chemical Ali

Ali Hassan al-Majeed, vărul lui Saddam Hussein, fostul ministru al Apărării Sultan Hashem şi fostul comandant al armatei, Hussein Rashid Muhammad, se află în custodia trupelor americane, dar oficialii dezbat problema părţii autorizate să îi transfere pentru execuţie. Ei au fost condamnaţi pentru genocid, pentru rolul lor în campania împotriva kurzilor din 1988.

Armata americană a anunţat că nu îi va preda până ce nu va primi ceea ce numeşte "o cerere din partea unei instituţii irakiene cu autoritate", document care reprezintă însă subiect de controversă între Guvernul condus de premierul şiit Nuri al-Maliki, preşedintele kurd Jalal Talabani şi vicepreşedintele sunnit Tareq al-Hashemi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Ali al-Dabbagh a declarat, vineri, că premierul i-a trimis o scrisoare preşedintelui american în care "i-a cerut ca cei trei condamnaţi să fie predaţi".

"Trupele americane nu au dreptul de a se implica într-un caz (judiciar) şi să decidă dacă este legal sau nu", a declarat Dabbagh. "Doar autorităţile irakiene dispun de acest drept", a adăugat el.

Ambasada americană la Bagdad nu a comentat aceste informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici