Premierul japonez vrea să fie desfiinţate şi reactoarele 5 şi 6 de la Fukushima

Premierul japonez Shinzo Abe a cerut companiei TEPCO, în cursul vizitei pe care a efectuat-o joi la centrala accidentată Fukushima, să prevadă desfiinţarea reactoarelor 5 şi 6 ale centralei, pe lângă reactoarele 1-4, avariate în urma unui tsunami, în 11 martie 2011.

123 afișări
Imaginea articolului Premierul japonez vrea să fie desfiinţate şi reactoarele 5 şi 6 de la Fukushima

Premierul japonez vrea să fie desfiinţate şi reactoarele 5 şi 6 de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În mod oficial, până în prezent compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a prezentat un calendar în vederea dezmembrării numai pentru unităţile 1-4, însă nu s-a decis nimic, încă, în legătură cu unităţile 5 şi 6, situate un pic mai departe şi relativ puţin avariate.

Dacă TEPCO nu a prevăzut nimic pentru reactoarele 5 şi 6, este pentru că firma are multe de făcut în privinţa primelor patru, implicând costuri extrem de mari, şi nu vrea să fie obligată să prevadă imediat în conturile deja date peste cap, pierderi colosale induse de o decizie suplimentară privind dezmembrarea.

Potrivit unor estimări care circulă în presa niponă, cheltuielile aferente acestei sarcini suplimentare ar fi de cel puţin 26 de miliarde de yeni (200 de milioane de euro), chiar dacă ajustările contabile avute în vedere de către Guvern ar putea facilita lucrurile.

Repornirea celor două reactoare este puţin probabilă, chiar şi pe termen lung, cu atât mai mult cu cât guvernatorul prefecturii Fukushima a anunţat mai demult că repunerea în funcţiune a reactoarelor în regiune iese din discuţie. Acest lucru presupune inclusiv ca unităţile celei de a doua centrale, Fukushima Daini, care are patru reactoare, să fie şi ele lichidate.

Directorul TEPCO s-ar fi angajat joi faţă de premier, în cursul vizitei la Fukushima, să ia o decizie până la sfârşitul anului. TEPCO ar vrea să studieze şi alte opţiuni decât dezmembrarea, cum ar fi, de exemplu, conversia în echipamente de cercetare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici