Premierul palestinian Rami Hamdallah cere organizarea de alegeri în Ierusalimul de Est

Premierul palestinian Rami Hamdallah a cerut miercuri comunităţii internaţionale să extercite presiuni asupra Israelului pentru ca viitoarele alegeri palestiniene să aibă loc şi în Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat.

64 afișări
Imaginea articolului Premierul palestinian Rami Hamdallah cere organizarea de alegeri în Ierusalimul de Est

Premierul palestinian Rami Hamdallah cere organizarea de alegeri în Ierusalimul de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul palestinian de uniune, instalat în funcţie luni, este însărcinat să pregătească alegeri prezidenţiale şi legislative în teritoriile palestiniene până la sfârşitul anului, potrivit prevederilor Acordului de reconciliere semnat la 23 aprilie între Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), dominată de partidul naţionalist Fatah al lui Mahmoud Abbas, şi mişcarea islamistă Hamas.

"Premierul a reiterat apelul Guvernului palestinian adresat comunităţii internaţionale ca aceasta să intervină şi să exercite presiuni asupra Israelului pentru ca alegeri să fie organizate în Ierusalimul de Est", se arată într-un comunicat emis de Biroul lui Hamdallah la finalul unei întâlniri, la Ramallah, în Cisiordania, cu diplomaţi străini, între care şi directorul Biroului Reprezentantului Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (ONU, UE, Statele Unite şi Rusia) la Ierusalim, Mark Singleton.

"Guvernul nu va putea să garanteze caracterul liber şi democratic al acestor alegeri fără Ierusalimul de Est", se subliniază în comunicat.

Palestinienii vor să transforme partea de est a oraşului în capitala viitorului stat Palestina, în timp ce Israelul consideră Ierusalimul capitala sa "indivizibilă". Comunitatea internaţională, inclusiv Statele Unite, nu recunosc anexarea Ierusalimului de Est, ocupat şi anexat de 47 de ani.

Tony Blair, emisarul special al Cvartetului în orientul Mijlociu, l-a sunat pe Hamdallah şi a salutat "angajamentul Guvernului de a respecta acordurile, tratatele şi iniţiativele internaţionale la care a aderat OLP", a adăugat Biroul premierului palestinian.

Noul Guvern, alcătuit din personalităţi independente şi susţinut de către Hamas, a depus jurământul luni şi s-a întrunit marţi, la Ramallah, în Cisiordania ocupată, în primul Consiliu de Miniştri.

De la instalarea Guvernului pe care-l conduce, Rami Hamdallah şi-a multiplicat întâlnirile cu reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, între care şi Coordonatorul ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu Robert Serry, căruia i-a transmis că principala misiune a noului Guvern este "pregătirea alegerilor democratice".

Guvernul de "consens naţional" ar putea să se întrunească în la Gaza, în prezenţa preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, potrivit presei palestiniene. Aceasta ar fi prima vizită pe care Abbas ar efectua-o enclava palestiniană din 2007 şi de la confruntările violente între militanţi din cadrul Fatah şi Hamas.

Însă nu a fost anunţată o dată în acest sens, potrivit unei surse apropiate preşedinţiei palestiniene.

Ca represalii, Israelul a interzis deja miniştrilor palestinieni să circule în mod liber între Cisiordania, în care zonele autonome sunt administrate de către Autoritatea Palestiniană (AP), şi Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas.

La Gaza, doi miniştri din noul Guvern originari din enclava supusă unei blocade israeliene, şi anume ministrul Justiţiei Salim al-Saqa şi ministrul Locuinţei şi Lucrărilor Publice Moufid al-Hasayneh, s-au instalat miercuri în birourile lor după ce Hamas le-a predat cheile, conform Acordului de reconciliere.

Alţi doi membri ai Guvernului de uniune urmează să preia ministerele pe care le conduc, în următoarele zile, la Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici