Premierul polonez, contestat în Canada pentru accidentul de la Smolensk

Premierul polonez Donald Tusk s-a declarat, duminică, mândru şi emoţionat în timpul întâlnirii, la Ontario, cu canadienii de origine poloneză, dar manifestanţi din rândul compatrioţilor săi au încercat să îi perturbe vizita denunţând poziţia sa privind catastrofa de la Smolensk.

308 afișări
Imaginea articolului Premierul polonez, contestat în Canada pentru accidentul de la Smolensk

Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Locuitorii din Wilno, descendenţi ai imigranţilor veniţi din regiunea Kaszuby, în nordul Poloniei, de unde este originar şi Tusk, i-au rezervat o primire călduroasă. Dar alţi imigranţi polonezi, aproximativ 40, au venit din Toronto şi Ottawa pentru a denunţa ceea ce ei consideră o aliniere a Varşoviei la Moscova şi abandonarea anchetei privind catastrofa aeriană din Rusia în care au murit preşedintele Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi.

Ţinuţi departe de biserica Sf. Stanislas unde Tusk a fost primit de comunitatea locală, dar compensând distanţa şi numărul mic cu un sistem de sonorizare puternic, ei au arborat banderole şi pancarte în limbile engleză şi poloneză pentru a cere o anchetă internaţională asupra catastrofei de la Smolensk şi demisia guvernanţilor polonezi actuali, calificaţi drept "trădători".

"Este o conspiraţie ruso-poloneză", afirmă Witold Szalankiewicz, stabilit timp de 20 de ani la Ottawa. El susţine că protestează personal "în calitate de polonez", în timp ce alţi militanţi, majoritatea femei pensionare, susţin că fac parte din Uniunea naţională poloneză, un grup conservator puţin cunoscut.

Catastrofa de la Smolensk din 10 aprilie 2010 l-a obligat pe Tusk să anuleze în ultimul moment vizita programată în urmă cu doi ani în Canada.

Primit foarte călduros de polonezii din Ontario, Tusk a lăudat ataşamentul acestora faţă de cultura strămoşilor lor, care a permis, de exemplu, păstrarea dialectului în familiile lor până la a cincea generaţie de la cea care a trecut prima Atlanticul.

Anterior, el a vizitat un muzeu local format din mai multe case construite din trunchiuri groase de arbori, ca cele ale pionierilor polonezi care s-au stabili în regiune în 1858.

Ulterior el a fost întrebat din nou despre actualitatea poloneză, jurnaliştii cerându-i să comenteze manifestaţia de vineri din faţa Parlamentului din Varşovia împotriva legii care fixează vârsta de pensionare la 67 de ani faţă de 65 anterior, pentru bărbaţi, şi 60 de ani pentru femei.

"Sindicatele au dreptul să manifesteze. Dar dacă cineva în Polonia crede că o astfel de presiune fizică poate influenţa procesul legislativ, dacă vrea să ridice aceasta la rangul de metodă, atunci ar putea fi periculos. Şi acest lucru este condamnat la eşec", a declarat premierul polonez.

Ajuns sâmbătă seara la Ottawa pentru o vizită de trei zile, Tusk se va întâlni luni cu omologul său canadian Stephen Harper. Duminică după-amiază, el a vizitat o mină de cupru din Ontario, cumpărată în martie de gigantul polonez KGHM cu 3,9 miliarde de dolari, în regiunea Sudbury.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici