Premierul Poloniei evocă ideea unui "război" în disputele cu UE. Comisia Europeană denunţă retorica beligerantă

  • Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, respinge presiunile UE în disputa privind situaţia statului de drept.
  • Morawiecki: "Dacă declanşează al treilea război mondial, noi ne vom apăra drepturile cu toate armele pe care le avem la dispoziţie".
  • Comisia Europeană condamnă declaraţiile: "Nu există loc pentru o retorică referitoare la război".
780 afișări
Imaginea articolului Premierul Poloniei evocă ideea unui "război" în disputele cu UE. Comisia Europeană denunţă retorica beligerantă

Premierul Poloniei evocă ideea unui "război" în disputele cu UE. Comisia Europeană denunţă retorica beligerantă

Uniunea Europeană a denunţat, luni, afirmaţiile premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a respins presiunile Bruxellesului şi a cerut evitarea unui nou "război mondial" din cauza disputelor privind statul de drept, iar, ulterior, Varşovia a explicat că a fost vorba de o exprimare la figurat.

Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat Uniunea Europeană că exercită presiuni asupra Guvernului de la Varşovia "cu pistolul la cap", recomandând Bruxellesului să evite ameninţările cu sancţiuni juridice şi financiare.

Uniunea Europeană a ameninţat Polonia cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE şi cu sancţiuni financiare, după decizia Tribunalului constituţional de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi cu legislaţia comunitară.

Liderii UE nu au ajuns la nicio soluţie cu Polonia în cursul summitului desfăşurat acum câteva zile la Bruxelles. Întrebat despre eventualele sancţiuni, Mateusz Morawiecki a declarat, într-un interviu acordat FT: "Ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă declanşează al treilea război mondial, noi ne vom apăra drepturile cu toate armele pe care le avem la dispoziţie".

Mateusz Morawiecki a sugerat că Polonia ar putea bloca aprobarea planului climatic al Uniunii Europene. „Dacă cineva ne va ataca în mod total incorect, ne vom apăra în orice mod posibil. Deja simţim că Bruxellesul are o abordare discriminatorie, de tipul dictatelor. Dar dacă aceste lucruri se vor înrăutăţi şi mai mult, va trebui să ne regândim strategia", a subliniat Mateusz Morawiecki.

Comisia Europeană a reacţionat vehement la afirmaţiile premierului Poloniei. "Uniunea Europeană este un proiect care a contribuit cu succes la stabilirea păcii durabile între statele membre. Nu există loc pentru o retorică referitoare la război", a declarat luni Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenţia Associated Press.

Şi opoziţia poloneză a criticat declaraţiile premierului. „Am impresia că domnul Morawiecki are în ultima vreme probleme cu limba engleză sau că şi-a pierdut minţile", a reacţionat eurodeputatul Marek Belka, fost premier al Poloniei.

„În politică, stupiditatea cauzează cele mai grave situaţii nefericite", a declarat, la rândul său, Donald Tusk, liderul formaţiunii Platforma Civică, al Partidului Popular European (PPE), fost premier al Poloniei şi fost preşedinte al Consiliului European.

Pe fondul criticilor, Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, a transmis că premierul Mateusz Morawiecki vorbea la figurat.

Uniunea Europeană critică de mulţi ani reformele în sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varşovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, după ce Tribunalul constituţional din Polonia a contestat supremaţia dreptului comunitar. În contextul tensiunilor, au apărut speculaţii că Polonia s-ar putea retrage din Uniunea Europeană, dar premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că Guvernul de la Varşovia nu doreşte acest lucru.

Mateusz Morawiecki a denunţat în mod repetat presiunile exercitate de Bruxelles şi aplicarea standardelor duble, amintind că Uniunea Europeană nu este un stat. „Pentru Polonia, integrarea europeană este o opţiune în direcţia civilizaţiei, suntem aici, este locul nostru şi nu plecăm nicăieri, vrem ca Europa să redevină puternică, ambiţioasă şi curajoasă. De prea multe ori, Europa aplică standarde duble. Nu trebuie să luptăm unii cu alţii, nu trebuie să căutăm vinovaţi acolo unde nu există. Polonia este atacată în mod tendenţios şi nejustificat. Regulile jocului trebuie să fie egale pentru toţi. Nu este admis să se vorbească despre sancţiuni. Noi respingem limbajul ameninţărilor şi şantajului", a afirmat Mateusz Morawiecki săptămâna trecută.

„Uniunea Europeană este un mare succes al ţărilor europene, o puternică alianţă economică, politică şi socială, cea mai dezvoltată organizaţie din istorie. Însă Uniunea Europeană nu este un stat, ci are state membre. Statele sunt cele care rămân suverane, deasupra tratatelor. Noi am transferat prin tratate anumite competenţe Uniunii Europene, dar nu toate competenţele. Competenţele UE au limite, nu mai putem păstra tăcerea, refuzăm centralizarea europeană", a insistat Mateusz Morawiecki.

Uniunea Europeană a avertizat că va avea o reacţie "fermă" la decizia Tribunalului constituţional din Polonia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis recent că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. „Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor", a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat "ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici