Premierul sârb oferă UE un ultimatum pentru a-şi defini poziţia faţă de Serbia şi Kosovo

Uniunea Europeană va trebui să aleagă, la 28 ianuarie, între semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere (SAA) cu Serbia şi trimiterea unei misiuni în Kosovo, a afirmat premierul sârb Vojislav Koştuniţa, relatează portul de radio B92 în pagina electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Premierul sârb oferă UE un ultimatum pentru a-şi defini poziţia faţă de Serbia şi Kosovo

Premierul sârb oferă UE un ultimatum pentru a-şi defini poziţia faţă de Serbia şi Kosovo

"La 28 ianuarie, UE va trebui să aleagă între semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere (SAA) cu Serbia sau, sub presiunea Statelor Unite, luarea deciziei de a trimite o misiune civilă în Kosovo în vederea implementării planului respins al lui (Martti) Ahtisaari privind o independenţă sub supraveghere a Kosovo, deposedând astfel Serbia de o parte a teritoriului său", a declarat premierul sârb citat de agenţia Tanjug.

"Dacă UE va decide ilegal să trimită această misiune, aceasta ar înseamna anularea şi invalidarea SAA cu Serbia", a precizat Koştuniţa.

"Am ajuns la punctul în care UE trebuie să aleagă dacă doreşte ca partener o Serbie integră şi recunoscută internaţional, sau dacă doreşte crearea unei entităţi cvasi-statale pe teritoriul său", a subliniat el.

Premierul sârb a arătat că dacă UE ar lua o decizie bazată pe valorile şi principiile europene, ar decide să semneze SAA cu Serbia, recunoscându-i şi repectându-i integritatea teritorială.

"Dacă ar fi să facă o alegere ca urmare a puternicelor presiuni din partea Statelor Unite, ar lua decizia ilegală şi astfel antieuropeană de a-şi trimite misiunea", a explicat premierul.

"Aceasta înseamnă că la 28 ianuaire, UE va alege dacă va participa la dezmembrarea Serbiei sau va semna SAA cu Serbia ca partener al său. Cele două se exclud reciproc, astfel încât, la 28 ianuaire, UE nu poate dezbina Serbia şi semna SAA cu aceasta în acelaşi timp", a conchis Koştuniţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici