Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a respins invitaţia la dialog transmisă de liderul Cataloniei, Quim Torra

Premierul spaniol Pedro Sanchez a respins sâmbătă solicitările liderului catalon Quim Torra de a deschide un dialog între autorităţile de la Madrid şi cele din Catalonia, după ce violenţa din cadrul protestelor, ca urmare a arestării mai multor lideri catalani, a atins cote fără precedent.

939 afișări
Imaginea articolului Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a respins invitaţia la dialog transmisă de liderul Cataloniei, Quim Torra

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a respins invitaţia la dialog transmisă de liderul Cataloniei, Quim Torra

Răspunsul Guvernului de la Madrid, emis sâmbătă, vine ca urmare a solicitării venite din partea liderului regional al Cataloniei, Quim Torra, de a deschide un dialog în vederea rezolvării situaţiei de criză generată de protestele violente care au blocat regiunea spaniolă, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Conform declaraţiilor premierului spaniol Pedro Sanchez, este de datoria liderului catalan să facă apel la încetarea protestelor. „Domnul Torra ar trebui să condamne în mod vehement violenţa, lucru pe care nu l-a făcut până acum”; „Guvernul Spaniei reiterează că problema în Catalonia nu este independenţa, care nu se va întâmpla pentru că nu este legală şi pentru că majoritatea catalanilor nu o vor, ci mai de grabă coexistenţa”, a declarat prim-ministrul Sanchez.

Forţele de ordine locale sunt pregătite pentru gestionarea viitoarelor manifestaţii de protest, conform informaţiilor transmise de autorităţile spaniole.

Preşedintele catalan Quim Torra a transmis că violenţa nu reflectă natura pacifistă a mişcării tradiţionale de independenţă a Cataloniei şi a solicitat Madridului, în acest sens, deschiderea unui dialog naţional. „Noi cerem premierului în exerciţiu al Spaniei să stea la masa negocierilor pentru a discuta”, a declarat Torra, într-un reportaj transmis sâmbătă.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 80 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici