Premierul turc, dispus să retragă, cu unele condiţii, controversata sa reformă a justiţiei

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat, marţi, dispus să retragă, cu unele condiţii, proiectul său de lege foarte controversat care urmăreşte să consolideze controlul politic asupra magistraţilor, în plin scandal de corupţie ce vizează Guvernul său.

75 afișări
Imaginea articolului Premierul turc, dispus să retragă, cu unele condiţii, controversata sa reformă a justiţiei

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă opoziţia acceptă schimbările constituţionale pe această temă, atunci noi ne vom abandona propunerea", a declarat Erdogan în faţa deputaţilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la o zi după o întrevedere cu şeful statului, Abdullah Gül pe acest subiect.

Prezentat vineri în faţa unei comisii parlamentare a Parlamentului, acest proiect legislativ vizează în special să reformeze Consiliul Suprem al judecătorilor şi magistraţilor (HSKY) pentru a lăsa ministrului Justiţiei ultimul cuvânt în privinţa nominalizării magistraţilor.

Acest text a provocat furia opoziţiei, de la baroul turc la numeroşi magistraţi, care îl consideră contrar Constituţiei şi destinat exclusiv înnăbuşirii anchetei anticorupţie care ameninţă regimul.

În discursul său săptămânal în faţa deputaţilor AKP, marţi, Erdogan a calificat încă o dată ancheta justiţiei drept "o înscenare murdară" şi "tentativă de linşaj orchestrată din interior şi din exterior împotriva ţării" sale.

De la începutul scandalului soldat cu inculparea a zeci de oameni de afaceri, directori şi aleşi apropiaţi regimului, premierul a acuzat mişcarea predicatorului musulman Fethullah Gülen, foarte influentă în poliţie şi justiţie, că manipulează ancheta judiciară pentru a-l slăbi cu câteva luni înaintea alegerilor municipale din martie şi prezidenţiale din august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici