Presa internaţională: A ŞAPTEA ZI DE PROTESTE, una dintre cele mai importante din ultimii ani. Demonstraţiile par să câştige forţă

Manifestaţia de joi de la Bucureşti, la care au participat mii de persoane, a fost una dintre cele mai importante desfăşurate în ultimii ani în România, relatează presa internaţională, care menţionează că s-au înregistrat noi incidente violente.

5044 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională: A ŞAPTEA ZI DE PROTESTE, una dintre cele mai importante din ultimii ani. Demonstraţiile par să câştige forţă

Presa internaţională: A ŞAPTEA ZI DE PROTESTE, una dintre cele mai importante din ultimii ani. Demonstraţiile par să câştige forţă (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Şapte mii de persoane, potrivit Jandarmeriei, au defilat joi la Bucureşti la apelul opoziţiei, pentru a cere demisia preşedintelui român Traian Băsescu, relatează Agenţia France Presse. Pe de altă parte, joi au avut loc mitinguri pentru a şaptea zi consecutiv, pentru a denunţa măsurile de austeritate, "dictatura FMI" şi corupţia clasei politice. Aceste proteste care au loc în fiecare seară în mai multe oraşe reunesc manifestanţi care exprimă o nemulţumire generală prin revendicări diverse: sfârşitul austerităţii, opoziţia faţă de un controversat proiect la o mină de aur, demisia preşedintelui Băsescu sau critici la adresa opoziţiei, notează AFP.

Radio Canada menţionează că manifestaţia de joi a fost una dintre cele mai importante desfăşurate în ultimii ani în România şi intervine după o săptămână de proteste, uneori violente, faţă de politica de austeritate a Guvernului.

Manifestanţii au defilat pe bulevardul principal din Bucureşti, de la Arcul de Triumf până la sediul Guvernului, scandând "Jos Băsescu!" şi comparându-l pe şeful statului cu fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu, informează agenţia Reuters. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, care au ripostat aruncând cu pietre şi sticle.

Unii protestatari au simulat spânzurarea lui Băsescu şi a aliatului său politic apropiat Elena Udrea, ministrul Turismului, notează agenţia Associated Press, adăugând că mai mulţi elevi de 14 ani au plecat de la cursuri pentru a se alătura mitingului.

Cotidianul New York Times apreciază că demonstraţiile împotriva măsurilor de austeritate, care durează de o săptămână, par să câştige forţă, precizând că frustrările economice au scos oamenii în stradă, la fel ca în Spania şi Grecia. Cotidianul american notează că, spre ora 23.00, mai mulţi demonstranţi au început să împingă baricadele metalice din stradă, iar unii au aruncat cu sticle şi alte obiecte în forţele de ordine. Sute de jandarmi cu măşti negre au intervenit, eliberând piaţa şi străzile din apropiere.

Postul iranian de televiziune Press TV relatează de asemenea că jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care denunţau măsurile de austeritate.

Cotidianul bulgar Sofia Echo menţionează că protestele au atras o mulţime diversă, de la pensionari care critică preţurile mari până la activişti politici şi suporteri de fotbal, cei din urmă fiind acuzaţi de autorităţi pentru izbucnirea violenţelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici