Presa internaţională îşi concentrează atenţia pe Vadim Tudor şi Gigi Becali, dar şi pe Elena Băsescu

Presa internaţională comentează rezultatul alegerilor europene din România, făcând referire în special la intrarea în Parlamentul European a liderului Partidului România Mare, a lui Gigi Becali şi a fiicei preşedintelui, dar şi la numeroasele fraude denunţate şi la absenteismul ridicat.

134 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională îşi concentrează atenţia pe Vadim Tudor şi Gigi Becali, dar şi pe Elena Băsescu

Elena Basescu, Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor (Montaj foto)

Cotidianul francez Le Monde notează faptul că Partidul România Mare, de extremă-dreapta, "îşi marchează reîntoarcerea pe scena europeană". Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, acuzat de xenofobie de detractorii săi, precum şi patronul clubului de fotbal Steaua Bucureşti, Gigi Becali, vizat de anchete pentru "corupţie" şi "sechestrare de persoane", îşi fac astfel intrarea în forul legislativ european.

"Revenirea nesperată" pe scena politică europeană a lui Corneliu Vadim Tudor este comentată şi de cotidianul francez Le Figaro, care îl numeşte "fost linguşitor al lui Nicolae Ceauşescu", "moştenitor autoproclamat al acestui naţionalism exacerbat practicat de fostul dictator" şi "admirator necondiţionat al mareşalului Antonescu". "Succesul său la europene, legat fără îndoială de o participare slabă, de 27 la sută, şi de criza economică, îi redă speranţa, în apropiere de alegerile prezidenţiale, care ar urma să aibă loc în decembrie", scrie Le Figaro.

Într-un articol cu titlul "Ascensiunea naţionaliştilor", ziarul canadian National Post aminteşte afirmaţiile lui Gigi Becali, înainte de a se alia cu Vadim Tudor: "Trebuie să salvez România de la acest cancer numit Vadim şi să îl scot din politică".

Agenţia Associated Press notează că Partidul România Mare, care este "pentru religie, împotriva minorităţilor sexuale şi împotriva ungurilor", a avut rezultate "surprinzătoare", câştigând aproape 9 la sută din voturi.

Cotidianul britanic The Guardian evidenţiază contradicţiile dintre partidele naţionaliste intrate în legislativul european, dându-i exemplu pe "extremiştii Partidului România Mare", care, ca şi naţionaliştii slovaci, se opun minorităţii ungare, ceea ce nu va fi acceptat de partidul Jobbik din Ungaria.

La rândul său, The Times scrie că extrema-dreaptă, deşi a înregistrat un scor important, ar putea avea dificultăţi în formarea unui grup în PE. Partidul România Mare ar putea avea dificultăţi cu privire la ridicarea interdicţiei de călătorie a lui Gigi Becali, impusă ca o condiţie a eliberării sale condiţionate într-un caz de răpire a trei persoane. Partidul Libertăţii al politicianului olandez Geert Wilders a obţinut patru mandate, însă acesta a păstrat distanţa faţă de alte partide extremiste.

Irish Times subliniază, într-un articol cu titlul "Figuri noi: eurodeputaţi de urmărit", că "modelul cu jumătate de normă" Elena Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a fost aleasă totuşi în Parlamentul European cu 4,22 la sută, în pofida faptului că este mai cunoscută în România pentru petrecerile la care participă decât pentru acţiuni politice.

Portalul de ştiri Euractiv subliniază numeroasele acuzaţii de fraudă din România, care a înregistrat cea mai slabă participare la alegeri din istoria sa democratică, 27,52 la sută. Potrivit declaraţiilor citate, diferenţa dintre prezenţa la urne în mediul urban şi cel rural (29 la sută faţă de 16 la sută) creşte suspiciunile privind influenţa "turismului electoral" asupra rezultatelor alegerilor. Euractiv menţionează de asemenea că poliţia a identificat şi investigat zeci de cazuri de vot multiplu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici