Presa japoneză critică dur guvernul pentru reacţia inadecvată după explozia de sâmbătă

Premierul japonez, Naoto Kan, este criticat dur de presa de la Tokyo, care consideră inadecvată reacţia guvernului după explozia de sâmbătă de la centrala nucleară Fukushima.

32 afișări
Imaginea articolului Presa japoneză critică dur guvernul pentru reacţia inadecvată după explozia de sâmbătă

Presa japoneză critică dur guvernul pentru reacţia inadecvată după explozia de sâmbătă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Felul în care au furnizat informaţii autorităţile ridică semne de întrebare", apreciază cotidianul Yomiuri.

Explozia a provocat prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul 1 al centralei, însă autorităţile au anunţat că învelişul acestuia nu a fost avariat. În zona centralei au avut loc scurgeri radioactive, dar Guvernul a afirmat că nu există riscul de producere a unei explozii nucleare.

Yomiuri reaminteşte însă că guvernul a oferit informaţii abia după cinci ore de la explozie, care a provocat îngrijorarea întregii populaţii locale. "E cam târziu, nu-i aşa?", scrie ziarul japonez.

Cotidianul de centru-stânga Asahi Shimbun critică întârzierea cu care a fost luată decizia de extindere a zonei de evacuare din zona centralei nucleare. "Este dificil, însă guvernul trebuie să fie responsabil pentru securitatea populaţiei şi să ia în considerare cele mai grave scenarii", afirmă ziarul japonez.

Premierul japonez a ordonat sâmbătă seara evacuarea locuitorilor pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, făcând şi un apel la menţinerea calmului.

Mainichi a criticat şi atitudinea operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO), în legătură cu măsurile insuficiente prevăzute pentru situaţii de criză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici