Presa susţine că Arabia Saudită îi oferă azil mollahului Omar, guvernul saudit neagă

Regele Arabiei Saudite a propus să îi ofere azil mollahului Omar, liderul talibanilor, potrivit ediţiei care va apărea luni a săptămânalului Der Spiegel, citând surse apropiate de Guvernul de la Kabul.

21 afișări
Imaginea articolului Presa susţine că Arabia Saudită îi oferă azil mollahului Omar, guvernul saudit neagă

Arabia Saudită îi oferă azil mollahului Omar (Imagine: www.lonelyplanet.com)

Regele ar fi făcut această propunere în urma medierii şi presiunilor preşedintelui afgan Hamid Karzai şi ale preşedintelui american aflat la sfârşit de mandat, George W. Bush, conform surselor citate.

Karzai speră astfel să poată demara un proces de reconciliere cu talibanii. El i-a garantat mollahului Omar, în vârstă de 49 de ani, libertate de mişcare în cazul în care va dori să revină în Afganistan.

Guvernul saudit a dezminţit sâmbătă informaţiile din presă potrivit cărora regele Abdallah i-ar fi oferit azil politic mollahului Omar, liderul talibanilor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului saudit de Externe "dezminte în întregime informaţia (...) conform căreia Arabia Saudită i-a oferit azil politic liderului talibanilor", a anunţat agenţia oficială Spa.

Căutat din 2001, enigmaticul mollah Omar este liderul militanţilor islamişti care au condus Afganistanul din septembrie 1996 până în noiembrie 2001, aplicând legea islamică cea mai radicală.

Statele Unite îi reproşează că i-a oferit refugiu liderului al-Qaida Osama ben Laden, apoi că a refuzat să îl predea după atentatele de la 11 septembrie. SUA oferă o recompensă de milioane de dolari pentru capturarea lui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici