Preşedintele Austriei Alexander van der Bellen: Furnizarea de energie pentru cetăţenii europeni trebuie să ne fie ţinta

Alexander van der Bellen, preşedintele Austriei, a declarat, luni, în cadrul Summitului celor Trei Mări, că una dintre principalele ţinte, atât pentru ţările din regiune, cât şi pentru Uniunea Europeană, trebuie să fie furnizarea de energie cetăţenilor europeni şi securitatea în acest domeniu.

270 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Austriei Alexander van der Bellen: Furnizarea de energie pentru cetăţenii europeni trebuie să ne fie ţinta

Preşedintele Austriei Alexander van der Bellen: Furnizarea de energie pentru cetăţenii europeni trebuie să ne fie ţinta

„Securitatea energetică rămâne o precondiţie pentru a realiza inovaţia, creşterea şi potenţialul nostru comun. Furnizarea de energie pentru cetăţenii europeni trebuie să ne fie ţinta comună, ceea ce impune diversificarea resurselor de energie şi a rutelor de transport (n.red. - în domeniu). Avem nevoie de amândouă. Nord-stream 2 este un exemplu important de diversificare a acestor eforturi. De asemenea, apreciem în mod deosebit proiectul BRUA, care completează conducta energetică din România în Austria. Prin diversificarea furnizorilor pentru Europa Centrală şi de Est, ne întărim securitatea în furnizare”, a afirmat Alexander van der Bellen, preşedintele Austriei, la deschiderea Summitului celor Trei Mări. De asemenea, din actuala poziţie, când deţine preşedinţia Uniunii Europene, Austria intenţionează să finalizeze pachetul de energie verde al UE, până la finele acestui an.

„În calitate de investitor important în regiune, Austria este încântată că ţările din această regiune se străduiesc să îşi îmbunătăţesc infrastructura, să implementeze principiile Uniunii Europene, care vor fi cheia pentru a construi infrastructura necesară ce îi va permite UE să concureze într-o lume globalizată”, a precizat van der Bellen.

De asemenea, oficialul austriac a afirmat că performanţa ridicată, infrastructura de transport, alături de coridorul de transport dintre ţările participante la regiune este o precondiţie pentru dezvoltarea economică, iar mai multe eforturi trebuie făcute pentru dezvoltarea infrastructurii digitale. De asemenea, Austria salută proiectul DAPhNE, care prevede dezvoltarea Dunării.

Preşedintele Austriei a subliniat că toate ţările prezente la summit sunt membre ale UE şi s-a arătat foarte încântat că Germania, o altă ţară membră a UE, este reprezentă la summit şi că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent dineul din această seară.

„Iniţiativa Celor Trei Mări este o platformă binevenită pentru a sprijini această legătură (n.red. - istorică şi geografică, precum şi moştenirea culturală dintre ţările membre), nu doar un mod de a întări cooperarea dintre ţările din regiune, ci arată şi eforturile Uniunii Europene de a întări coeziunea”, a mai declarat Alexander van der Bellen.

La Bucureşti se desfăşoară, luni şi marţi, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. La Forumul de Afaceri participă delegaţi de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexi ilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Primele două Summituri ale Iniţiativei au
avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici