Preşedintele cecen, acuzat de asasinarea militantei Natalia Esterimova - VIDEO

Organizaţia neguvernamentală Memorial, la care colabora Natalia Estemirova, militantă pentru drepturile omului răpită şi asasinată miercuri, l-a acuzat în mod direct de această crimă pe preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, susţinut de Kremlin.

249 afișări
Imaginea articolului Preşedintele cecen, acuzat de asasinarea militantei Natalia Esterimova - VIDEO

Preşedintele cecen, acuzat de asasinarea militantei Natalia Esterimova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ştiu, sunt sigur de identitatea celui vinovat de moartea Nataliei Estemirova, îl cunoaştem cu toţi - se numeşte Ramzan Kadîrov", a declarat, miercuri seara, Oleg Orlov, un oficial din cadrul organizaţiei Memorial.

Ramzam Kadîrov "o ameninţa pe Natalia, o insulta şi o considera un duşman personal", a continuat el. "Nu ştim dacă el a dat personal ordinul sau dacă acest lucru l-au făcut colaboratorii săi pentru a-i face pe plac şefului", a adăugat Orlov.

Laureată a numeroase premii, Natalia Estemirova, în vârstă de 50 de ani, care denunţa continuarea acţiunilor de forţă în Cecenia, unde în mod oficial este pace, a fost găsită moartă în Republica Inguşetia din Caucazul rusesc, după ce fusese răpită, miercuri, în Cecenia.

Kadîrov a calificat, miercuri, ca "inumană" asasinarea ei şi a promis că va supraveghea personal ancheta, potrivit agenţiei ruseşti de presă RIA Novosti.

"Cei care au pus mâna pe ea nu au dreptul să revendice calificativul de a fi uman şi nu merită niciun pic de milă. Închisoarea pe viaţă este o pedeapsă insuficientă pentru asasinii lui Estemirova, ei trebuie judecaţi ca fiinţe inumane care au atacat nu numai o femeie fără apărare, ci întregul noastru popor", a declarat Kadîrov.

Organizatii pentru apararea drepturilor omului precum Human Rights Watch sau Amnesty International, precum si presa ruseasca, au ridicat si ele semne de intrebare in privinta autoritatilor cecene.

"Din coincidenţă, chiar înaintea asasinatului, comisarul cecen pentru drepturile omului, Nurdi Nuhajiev, l-a sunat pe şeful biroului organizaţiei Memorial din Groznîi pentru a se plânge că Estemirova nu vedea evoluţii pozitive şi insista să răscolească gunoiul", scrie cotidianul Gazeta.

"Datele colectate de Estemirova cu privire la răpirile şi execuţiile comise de agenţi federali şi locali au iritat de multe ori autorităţile cecene", subliniază cotidianul Kommersant.

"Ucisă pentru adevăr!", titreează, la rândul lui, cotidianul Novie Izvestia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici