Preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova respinge ideea unui referendum privind denumirea limbii oficiale

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale (CC) din R.Moldova, a respins ideea unui referendum pe tema deciziei CC de joi privind limba oficială, afirmând că nu a "auzit să fie organizate referendumuri pe probleme ştiinţifice".

250 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova respinge ideea unui referendum privind denumirea limbii oficiale

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale din R.Moldova (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu am auzit ca undeva în lume să fie organizate referendumuri pe probleme ştiinţifice. Sunt curios, ce fel de referendum ar fi acesta?", a declarat preşedintele CC din R.Moldova, Alexandru Tănase, într-un interviu pentru Europa Liberă.

El le-a recomandat celor care critică decizia CC în privinţa limbii de stat să aştepte mai întâi publicarea ei în Monitorul Oficial.

"Sugestia mea pentru toţi cei care au anumite neclarităţi ar fi să ia o pauză şi să aştepte mai întâi publicarea hotărârii motivate a Curţii Constituţionale şi abia mai apoi să decidă cum să procedeze", a afirmat el.

De asemenea, preşedintele CC din R.Moldova a spus că decizia privind denumirea limbii de stat nu împiedică pe nimeni să-şi numească cum doreşte limba şi naţionalitatea.

"Este un conflict fals, creat de forţele ostile independenţei Republicii Moldova, pentru a menţine dezbinată societatea moldovenească. Nicio lege şi nicio Constituţie nu poate contesta nimănui dreptul de a se identifica drept moldovean. Este o chestiune personală a fiecăruia. Statul nu are ce interveni în acest proces", a subliniat el.

Referindu-se la denumirea confuză a limbii în administraţia statului, el a semnalat că aceasta este o "situaţie anacronică" ce ar trebui să înceteze.

"Cu toate că în Articolul 13 din Constituţie este menţionată sintagma de «limbă moldovenească», în învăţământ limba vorbită în Republica Moldova întotdeauna a fost numită limba română. Datorită naturii anacronice a sintagmei de «limbă moldovenească», în actele administraţiei de stat de regulă se foloseşte sintagma ezitantă şi ambiguă de «limbă de stat". După hotărârea CC din 5 decembrie, această situaţie anacronică ar trebui să înceteze", a precizat el.

Joi, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici