Lukaşenko ordonă închiderea frontierei cu Ucraina. Măsura poate adânci ruptura dintre Belarus şi puterile externe

  • Alexander Lukaşenko, preşedintele din Belarus, a dispus vineri închiderea frontierei cu Ucraina.
  • Preşedintele din Belarus vrea, astfel, să blocheze ceea ce el a numit un flux de arme către complotişti identificaţi de serviciile de securitate, a raportat agenţia de ştiri de stat BelTA, citată de Reuters.
2368 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko ordonă închiderea frontierei cu Ucraina. Măsura poate adânci ruptura dintre Belarus şi puterile externe

Preşedintele din Belarus ordonă închiderea frontierei cu Ucraina

Măsura pare să adâncească ruptura dintre Belarus şi puterile externe, după deturnarea unui zbor Ryanair în mai şi după arestarea unui opozant al regimului care se afla în avion. Ţările occidentale au impus sancţiuni Belarusului pentru a o pedepsi pentru acţiune, iar Uniunea Europeană şi Ucraina au interzis, de asemenea, intrarea zborurilor înregistrate în Belarus în spaţiul lor aerian.

Lukaşenko a declarat că a ordonat o epurare în toată ţara, iar grupurile rebele care intenţionau să dea o lovitură de stat au fost descoperite. „Au depăşit limitele. Nu le putem ierta", a spus el.

Vorbind la o întrunire care marchează Ziua Independenţei ţării, liderul a spus că Germania, Lituania, Polonia, Ucraina şi Statele Unite sunt în spatele presupuselor activităţi rebele, a raportat BelTA.

„O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. De aceea am ordonat forţelor de securitate de frontieră să închidă complet frontiera cu Ucraina", a spus Lukaşenko.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Ucrainei, Oleh Nikolaenko, a declarat că statul nu s-a amestecat nici în afacerile interne ale Belarusului şi nici nu intenţionează să o facă în viitor. „Partea ucraineană nu a primit o notificare oficială din partea Belarusului cu privire la închiderea frontierei. În primul rând, poporul belarus va suferi după un asemenea pas", a spus Nikolaenko.

Belarusul are graniţă cu Ucraina în sud şi se învecinează cu Polonia şi Lituania în vest, Letonia în nord şi Rusia în est.

Măsura de închidere a frontierelor cu Ucraina vine la câteva zile după ce Belarus şi-a rechemat reprezentantul permanent la Uniunea Europeană pentru consultări, în urma sancţiunilor economice impuse de Bruxelles.

CITEŞTE ŞI: Noile sancţiuni impuse Belarusului intră în vigoare. Ce include pachetul de măsuri

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici