Preşedintele din Burkina Faso demisionează. Ce condiţie a pus?

Liderul militar autoproclamat al Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traore, a acceptat demisia condiţionată a preşedintelui Paul-Henri Damiba pentru a evita noi violenţe după lovitura de stat de vineri, au declarat duminică liderii religioşi şi tradiţionali.

1801 afișări
Imaginea articolului Preşedintele din Burkina Faso demisionează. Ce condiţie a pus?

Wikipedia Commons

Potrivit înţelegerii, anunţate în cadrul unei conferinţe de presă, Traore a acceptat şapte condiţii, inclusiv o garanţie a siguranţei lui Damiba şi a soldaţilor care îl susţin, precum şi respectarea promisiunilor făcute în faţa blocului regional din Africa de Vest de a reveni la regimul constituţional până în iulie 2024.

Damiba nu a putut fi contactat pentru comentarii. Un membru apropiat al familiei a declarat pentru Reuters că acesta a părăsit ţara duminică.

Traore a declarat anterior că ordinea este în curs de restabilire după proteste violente împotriva ambasadei Franţei şi după zilele de lupte, deoarece facţiunea sa a încercat să răstoarne guvernul.

Au apărut diviziuni în cadrul armatei, mulţi soldaţi părând să caute sprijinul Rusiei, pe măsură ce influenţa fostei puteri coloniale Franţa se diminuează.

Cel puţin trei videoclipuri separate partajate online sâmbătă şi duminică au arătat soldaţi pe transportoare blindate de personal, fluturând steaguri ruseşti, în timp ce mulţimea din jur scanda „Rusia! Rusia!”. Reuters nu a verificat aceste videoclipuri.

Echipa lui Traore a îndemnat oamenii să oprească atacurile asupra ambasadei Franţei, vizată de protestatari după ce un ofiţer a declarat că Franţa l-a adăpostit pe Damiba la o bază militară franceză din ţara vest-africană şi că plănuia o contraofensivă.

Ministerul francez de Externe a negat că baza l-a găzduit pe Damiba după ce acesta a fost înlăturat vineri. Damiba a negat, de asemenea, că se afla la bază, spunând că rapoartele au fost o manipulare deliberată a opiniei publice.

„Dorim să informăm populaţia că situaţia este sub control şi că ordinea este restabilită”, a declarat un ofiţer al armatei într-o declaraţie difuzată la televiziunea naţională.

O altă declaraţie a precizat că Traore va continua să acţioneze în calitate de preşedinte până când va fi desemnat un preşedinte civil sau militar de tranziţie în următoarele săptămâni.

Ouagadougou a fost în mare parte calmă duminică, după focuri de armă sporadice în întreaga capitală pe parcursul zilei de sâmbătă între facţiuni opuse ale armatei.

„Vă invităm să vă continuaţi activităţile şi să vă abţineţi de la toate actele de violenţă şi vandalism... în special cel împotriva ambasadei Franţei şi a bazei militare franceze”, a declarat ofiţerul loial lui Traore, îndemnând populaţia să rămână calmă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici