Preşedintele din Burkina Faso: Nu există informaţii noi despre românul răpit. Aşteptăm semne de viaţă

Autorităţile din Burkina Faso nu au informaţii noi despre cetăţeanul român răpit de o grupare islamistă la începutul lunii aprilie, afirmă preşedintele ţării, Michel Kafando, pledând pentru intensificarea cooperării regionale în scopul combaterii terorismului, potrivit site-ului MaliActu.net.

886 afișări
Imaginea articolului Preşedintele din Burkina Faso: Nu există informaţii noi despre românul răpit. Aşteptăm semne de viaţă

Preşedintele din Burkina Faso: Nu există informaţii noi despre românul răpit. Aşteptăm semne de viaţă

"Nu avem veşti despre cetăţeanul român, încercăm să aflăm dacă există semne de viaţă", a explicat Michel Kafando, citat de site-ul agenţiei AFP.

Cetăţeanul român a fost răpit pe 4 aprilie în zona minei de mangan Tambao, situată în nordul statului Burkina Faso, în apropierea frontierei cu Niger şi Mali. Organizaţia islamistă Al-Mourabitoune a revendicat răpirea la jumătatea lunii mai.

"Este prima dată când un astfel de incident se întâmplă în Burkina Faso. Este o problemă de securitate în regiune", a spus Kafando.

"Pacea regională necesită o mai bună organizare, operaţiuni militare comune, armonizarea politicilor în materie de securitate", a spus Michel Kafando.

Grupul salafist Al-Mourabitoune a anunţat pe 20 mai că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso, cerând României să trateze cu seriozitate negocierile.

La jumătatea lunii aprilie, un politician local, Etienne Traore, afirma că cetăţeanul român dispărut în Burkina Faso probabil a fost răpit de o grupare tuaregă condusă de un apropiat al fostului preşedinte Blaise Compaoré şi afiliată organizaţiei teroriste Al-Qaida în Maghrebul Islamic.

Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un cetăţean român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit şi dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse militare, ostaticul român a fost dus în nordul statului Mali, fiind căutat în mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt şi alte forţe speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Acţiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici