Preşedintele din Surinam a fost găsit vinovat de executarea unor oponenţi politici în 1982

Un tribunal militar din Surinam l-a găsit vinovat pe preşedintele Desi Bouterse de executarea a 15 oponenţi politici în anul 1982, informează cotidianul The New York Times.

460 afișări
Imaginea articolului Preşedintele din Surinam  a fost găsit vinovat de executarea unor oponenţi politici în 1982

Preşedintele din Surinam a fost găsit vinovat de executarea unor oponenţi politici în 1982

Bouterse a condus Surinam în anii 1980 în calitate de lider al unui regim militar, instalat în urma unei lovituri de stat, însă după un deceniu a predat puterea. În anul 2010 a fost ales preşedinte al ţării, fiind reconfirmat în această funcţie cinci ani mai târziu.

Instanţa a stabilit că Bouterse a supervizat o operaţiune în cadrul căreia militari aflaţi sub comanda lui au răpit 16 oponenţi ai regimului - inclusiv avocaţi, jurnalişti şi profesori universitari - şi i-au ucis pe 15 dintre ei într-o fostă fortăreaţă din era colonială din capitala ţării, Paramaribo.

Un lider sindical a reuşit să supravieţuiască şi ulterior a depus mărturie împotriva lui Bouterse.

Tribunalul militar, care nu a ordonat încă arestarea preşedintelui, l-a condamnat pe acesta la 20 de ani de închisoare.

În urma sentinţei, partidele de opoziţie au cerut demisia lui Bouterse, care în acest moment se află în vizită în China.

Preşedintele, care în repetate rânduri a negat acuzaţiile, are posibilitatea de a contesta decizia instanţei.

Bouterse şi partidul său au încercat în mod constant să obstrucţioneze procesul în acest caz. În 2012, Adunarea Naţională de la Paramaribo, controlată de partidul lui Bouterse, a adoptat o lege de amnistie care îi oferea imunitate preşedintelui, însă legea a fost invalidată de o instanţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
surinam,
preşedinte,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici