Preşedintele Georgiei propune o serie de reforme pentru a scoate ţara din impas

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, căruia opoziţia îi cere de mai multe luni să demisioneze, a adresat, luni, un apel la dialog naţional şi a propus un set de reforme pentru a scoate ţara din impasul politic.

64 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Georgiei propune o serie de reforme pentru a scoate ţara din impas

Preşedintele Georgiei propune o serie de reforme pentru a scoate ţara din impas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs solemn susţinut în faţa Parlamentului de la Tbilissi, el a afirmat că "singura modalitate de a face faţă provocărilor" este deschiderea sistemului politic al ţării, "angajamentul de a consolida instituţiile democratice" şi o "accelerare a procesului de reforme".

Opoziţia a organizat de la începutul lunii aprilie mai multe manifestaţii de amploare la care au participat în jur de 50.000 de persoane, dispersate fără menajamente.

Aceasta îl acuză pe şeful statului de o derivă autoritară şi de faptul că a gestionat defectuos conflictul militar cu Rusia din august 2008, care s-a soldat cu o înfrângere usturătoare pentru Georgia.

Mihail Saakaşvili a apreciat că în faţa "ameninţărilor persistente" din partea Rusiei şi a crizei economice mondiale, dialogul politic între Guvern şi opoziţia din Georgia avansează într-un ritm "prea lent".

Pentru a face ca dialogul să progreseze, preşedintele a propus elaborarea unui nou cod electoral, alegeri locale avansate şi alegerea prin sufragiu direct a primarilor în mai 2010, precum şi desemnarea şefului Comisiei electorale naţionale prin acordul comun al partidului aflat la putere şi opoziţie.

El a mai propus opoziţiei şi împărţirea controlului asupra mass-media audiovizuale publice în următoarele luni şi o consultare naţională în august sau septembrie asupra priorităţilor pe care Guvernul trebuie să le pună în practică.

Această declaraţie solemnă a lui Mihail Saakaşvili în faţa Parlamentului de la Tbilissi are loc cu câteva zile înainte de vizita vicepreşedintelui american, Joe Biden, care a început, luni, la Kiev, un turneu de susţinere a Ucrainei şi Georgiei, două foste republici sovietice conduse de preşedinţi prooccidentali care au relaţii tensionate cu Rusia vecină.

Ultimul război ruso-georgian din august 2008 a fost urmat de recunoaşterea de către Moscova a independenţei Abhaziei şi Ossetiei de Sud, două teritorii separatiste georgiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici