Preşedintele haitian estimează un bilanţ de mii de morţi în urma cutremurului - VIDEO

Preşedintele haitian, Rene Preval, a declarat miercuri, pentru cotidianul american Miami Herald, că se teme că seismul care a lovit ţara sa cu o zi înainte ar fi ucis mii de persoane, făcând apel la ajutor către comunitatea internaţională.

152 afișări
Imaginea articolului Preşedintele haitian estimează un bilanţ de mii de morţi în urma cutremurului - VIDEO

Preşedintele haitian estimează un bilanţ de mii de morţi în urma cutremurului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preval, care făcea astfel prima declaraţie de la momentul producerii cutremurului, a refuzat să avanseze o cifră referitoare la numărul de morţi.

"Va trebui să evaluăm" amploarea acestei tragedii, a spus el. Aflându-se împreună cu soţia la Port-au-Prince, preşedintele haitian a calificat scenele la care a fost martor drept "inimaginabile".

"Parlamentul s-a prăbuşit. Sediul administraţiei fiscale s-a prăbuşit. Unele şcoli s-au prăbuşit. Unele spitale s-au prăbuşit (...) Unele şcoli sunt pline de cadavre", a continuat el.

"Este o catastrofă", a apreciat soţia acestuia, Elisabeth Preval, pentru acelaşi cotidian. Pe străzile capitalei "mă împiedicam de trupuri neînsufleţite. Enorm de mulţi oameni sunt îngropaţi sub resturi. Spitalul general s-a prăbuşit. Avem nevoie de susţinere. Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de ingineri", a spus aceasta.

Ban Ki-moon se teme că seismul s-a soldat cu sute de morţi

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat miercuri că se teme că seismul care a afectat Haiti a provocat "sute de morţi", subliniind că în urma tragediei va fi nevoie de un efort major din partea echipelor de intervenţie.

Cutremurul cu magnitudinea 7, care a devastat marţi capitala haitiană, a ucis probabil "sute" de persoane, a precizat Ban Ki-moon de la tribuna organizaţiei.

Secretarul general al ONU a recunoscut că nu are veşti de la şeful Misiunii de menţinere a păcii din Haiti (Minustah), tunisianul Hedi Annabi, şi de la adjunctul său. El a anunţat că îl va trimite pe predecesorul lui Annabi, Edmond Mulet, în Haiti pentru a conduce Minustah.

În urma seismului, a fost distrus sediul misiunii ONU din Port-au-Prince şi au murit cel puţin cinci persoane care munceau în acea clădire, potrivit lui Alain Leroy, care conduce departamentul de menţinere a păcii din cadrul Naţiunilor Unite.

"Mai mult de 10 persoane au fost scoase de sub dărâmături, unele în viaţă, altele moarte", a afirmat el.

Alţi 100 de angajaţi ai organizaţiei nu au putut fi contactaţi.

"Circa 200-250 de persoane pot lucra la Hotelul Christopher, clădire unde se afla sediul Minustah şi care s-a prăbuşit (...). Nu ştim câţi se aflau în clădire marţi la ora 17.00" (24.00, ora României) în momentul producerii seismului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului de coordonare a cazurilor umanitare din cadrul ONU (OCHA), Elisabeth Byrs.

Ban Ki-moon a anunţat că se va deplasa în Haiti "cât mai curând posibil".

Evocând o "tragedie pentru Haiti şi pentru Naţiunile Unite", el a afirmat că dezastrul va necesita un efort major din partea echipelor de intervenţie. "Servicii de bază precum (furnizarea de) apă şi electricitate sunt aproape întrerupte", a precizat el.

Directorul departamentului de menţinere a păcii din cadrul ONU, Alain Leroy, a anunţat ulterior că aeroportul din Port-au-Prince "funcţionează" şi că vor începe să fie trimise ajutoare.

Coordonatorul serviciilor de urgenţă din cadrul ONU, John Holmes, a anunţat că va lansa un apel internaţional pentru sprijinirea victimelor şi că au fost deblocate ajutoare de urgenţă în valoare de 10 milioane de dolari.

Cutremurul din Haiti s-a soldat cu zeci de mii de victime - ambasador

Seismul s-a soldat cu zeci de mii de victime şi a provocat pagube materiale considerabile, a afirmat miercuri ambasadorul haitian la Organizaţia Statelor Americane (OEA), al cărei sediu este la Washington.

"Pentru moment, primele informaţii de care dispunem menţionează zeci de mii de victime şi pierderi materiale considerabile", a afirmat Duly Brutus, fără a preciza dacă se referă la morţi sau la răniţi.

"În numele Guvernului, lansez un apel către comunitatea internaţională să ne vină în ajutor", a adăugat el, apreciind că cel mai urgent este "salvarea miilor de persoane care sunt în continuare în viaţă şi care se află sub dărâmături".

"Haiti are mai mult ca oricând nevoie de solidaritate" internaţională, a continuat diplomatul.

Spitalul argentinian din Port-au-Prince funcţionează şi îngrijeşte 800 de răniţi

Spitalul argentinian din Port-au-Prince funcţionează şi îngrijeşte 800 de răniţi, dar se află într-o situaţie critică, "din cauza numărului" de persoane afectate de cutremur, a declarat miercuri directorul spitalului, potrivit căruia acesta este singurul centru operaţional.

Spitalul, construit şi aflat sub controlul contingentului argentinian din cadrul Misiunii de Stabilizare a Naţiunilor Unite (Minustah), "este singurul în funcţiune (din capitală). Peste 800 de persoane au fost primite, majoritatea femei şi copii", a declarat directorul militar al spitalului, Daniel Desimone, pentru postul de televiziune argentinian Todo Noticias.

"Spitalele din Haiti s-au prăbuşit. Va trebui să răspundem, în acest spital, tuturor nevoilor Misiunii (ONU) şi ale poporului haitian. Situaţia este foarte critică, pentru că suntem depăşiţi de cantitatea de morţi şi răniţi", a adăugat el, contactat telefonic de postul argentinian.

"Mulţi copii au fost abandonaţi de părinţii lor în spital, deoarece aceştia se întorc la casele lor pentru a căuta rude sau de frica jafurilor", a adăugat Desimone.

Directorul spitalului argentinian a precizat că, în această insulă caraibiană afectată marţi de un cutremur cu o magnitudine de 7, "statul nu există, deci nu există sănătate publică", subliniind din nou importanţa spitalului Minustah.

Haiti este cea mai săracă ţară de pe cele două continente americane, cu 80 la sută din populaţie trăind sub pragul sărăciei, de doi dolari pe zi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici