Preşedintele Hondurasului, expulzat în Costa Rica

Militarii, care acţionau la ordinele justiţiei, l-au reţinut duminică şi apoi l-au expulzat în Costa Rica pe preşedintele Hondurasului, Manuel Zelaya, în timp ce înlocuitorul acestuia a decretat restricţii de circulaţie timp de 48 de ore în ţară.

62 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Hondurasului, expulzat în Costa Rica

Preşedintele Hondurasului,Manuel Zelaya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Congresului, Roberto Micheletti, a fost desemnat de Parlament câteva ore mai târziu ca preşedinte al Hondurasului şi a decretat aplicarea de restricţii de circulaţie timp de 48 de ore în Honduras.

"Îl recunoaştem pe Zelaya ca fiind preşedintele Hondurasului, ales constituţional. Nu recunoaştem pe altul", a precizat un oficial din cadrul administraţiei americane, sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat "profund preocupat" de situaţia din Honduras, iar secretarul de Stat Hillary Clinton a condamnat acţiunile care "încalcă principiile Cartei democratice interamericane".

Adunarea generală a ONU se va reuni de urgenţă, luni, pentru a analiza situaţia politică din Honduras, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut ca preşedintele Zelaya să fie restabilit în funcţie.

Peste tot în lume, condamnările acestei expulzări s-au intensificat, în special în rândul stângii radicale latino-americane, faţă de care Zelaya s-a apropiat în ultimii ani, după ce a fost ales în 2006 în calitate de conservator.

La Tegucigalpa, sute de manifestanţi au cerut întoarcerea sa în faţa palatului prezidenţial, înconjurat de zeci de militari şi tancuri.

Transmisiunile posturilor de televiziune şi de radio au fost întrerupte, aeroportul internaţional a fost închis, electricitatea şi comunicaţiile au fost sistate în capitală.

"Dacă Statele Unite nu sunt în spatele acestei lovituri de stat, puciştii nu vor putea păstra puterea", a declarat preşedintele Zelaya, îmbrăcat în pijamaua în care a fost expulzat, la sosirea sa la San Jose.

Opt miniştri au fost de asemenea reţinuţi de forţele armate, a menţionat un funcţionar din cadrul Guvernului.

Ambasadorul Cubei în Honduras, Juan Carlos Hernandez, a precizat că a fost reţinut pentru scurt timp şi agresat de militari, după ce a încercat să-l protejeze pe ministrul de Externe al Hondurasului, Patricia Rodas, cu ajutorul omologilor săi din Venezuela şi din Nicaragua.

Armata nu a comis nici o "lovitură de stat", a declarat Micheletti în cadrul unei conferinţe de presă. Militarii "au executat doar o decizie a justiţiei", pronunţată pentru că Zelaya "a încălcat legile ţării", a explicat el.

Curtea Supremă din Honduras a considerat ilegală consultarea populară pe care preşedintele, care a fost ales pentru un mandat de patru ani, fără posibilitatea de reînnoire, vroia să-l organizeze duminică ceea ce ar fi condus la revizuirea Constituţiei care i-ar fi permis să candideze la 29 noiembrie pentru un al doilea mandat.

Ţările membre ale Alianţei Bolivariene pentru America Latină (Alba), bloc antiliberal înfiinţat de Venezuela şi de Cuba, la care a aderat şi Hondurasul, au denunţat o "lovitură de stat".

Un summit al Alba a fost convocat duminică de urgenţă la Managua, potrivit preşedintelui venezuelan Hugo Chavez, care a ameninţat "că va acţiona, inclusiv militar" dacă ambasadorul său în Honduras va fi agresat.

Miniştrii de Externe din cadrul Sistemului de integrare central-american (SICA) au cerut "restabilirea imediată în funcţie" a lui Zelaya.

Brazilia, Uniunea Europeană, Londra şi Parisul au condamnat de asemenea expulzarea preşedintelui ales al Hondurasului.

Grupul de la Rio, din care face parte Hondurasul alături de alte 22 de ţări din America de Sud, dintre care Cuba, şi-a exprimat "condamnarea cea mai energică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici