Preşedintele Lituaniei, criticat pentru că a fost membru al Partidului Comunist, a explicat decizia: o greşeală a tinereţii

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a declarat miercuri târziu că decizia sa de a se alătura Partidului Comunist în 1988, cu puţin timp înainte ca ţara să devină independentă, a fost o "greşeală a tinereţii".

180 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Lituaniei, criticat pentru că a fost membru al Partidului Comunist, a explicat decizia: o greşeală a tinereţii

"Imediat după terminarea studiilor, m-am confruntat cu tentaţia de a mă înscrie în Partidul Comunist în numele unor oportunităţi de a urma o carieră de om de ştiinţă", a declarat Nausėda, potrivit agenţiei de ştiri BNS, descriindu-se ca fiind "un tânăr ambiţios şi stupid de încăpăţânat".

"M-am dedicat vieţii de om de ştiinţă-economist şi am încercat să şterg greşeala din tinereţe cu viaţa mea ulterioară, cu activităţile mele profesionale şi cu serviciul meu în slujba statului lituanian", a adăugat preşedintele, informează POLITICO.

Nausėda a adăugat că a avut o "carieră scurtă şi cenuşie" în partid şi a declarat joi: "Am fost un membru rău şi cred că, la un moment dat, aş fi putut fi exclus pentru că nu am plătit cotizaţiile, nu am participat la reuniuni".

Preşedintele Lituaniei a fost criticat în ultimele zile din cauza faptului că a aderat la Partidul Comunist pe vremea când era student şi Lituania se afla sub regimul sovietic.

Miercuri, un jurnalist local, Dovydas Pancerovas, a publicat documente care arată că Nausėda a solicitat să se înscrie în Partidul Comunist în mai 1988.

El a primit carnetul de membru de partid la 27 iunie a aceluiaşi an, la doar câteva săptămâni după crearea Mişcării de Reformă, care avea să conducă lupta pentru independenţă până la separarea oficială a Lituaniei de Uniunea Sovietică în martie 1990.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici