Preşedintele mexican, optimist că activitatea economică va fi reluată începând de miercuri

Activitatea economică ar trebui reluată începând de miercuri în Mexic în situaţia în care "stabilizarea" epidemiei de gripă porcină se confirmă, a anunţat duminică preşedintele mexican Felipe Calderon.

17 afișări
Imaginea articolului Preşedintele mexican, optimist că activitatea economică va fi reluată începând de miercuri

Preşedintele mexican, optimist că activitatea economică va fi reluată începând de miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ziua prevăzută este 6 mai dacă se confirmă că virusul a intrat într-o fază de stabilizare", a declarat Calderon în cadrul unei intervenţii televizate.

"Nu anunţăm victoria. Dar dacă totul continuă în acest fel, vom putea relua treptat anumite activităţi", a precizat el.

Autorităţile au decretat la 28 aprilie închiderea a circa 35.000 de restaurante, dar şi cafenele, baruri, cinematografe, teatre şi discoteci din capitala mexicană, o metropolă cu 20 de milioane de locuitori.

Aceste măsuri restrictive au reprezentat o pierdere zilnică de 100 de milioane de dolari pentru sectorul hotelier din Mexico, punând în pericol 450.000 de locuri de muncă, potrivit oficialilor din acest domeniu.

Calderon a declarat însă că Mexicul se află în situaţia de a "depăşi" epidemia de gripă porcină. "Suntem capabili să depăşim această siguaţie de urgenţă, atât de delicată pentru mexicani", a declarat el.

Ultimul bilanţ al epidemiei de gripă porcină relevă 22 de morţi şi 568 de bolnavi în Mexic, considerat ca fiind epicentrul mondial al virusului A H1N1.

"Am putut să limităm sau cel puţin să reducem viteza de propagare a virusului pentru a contracara epidemia", a declarat Calderon, afirmând că autorităţile au gestionat "corect" criza sanitară.

Reacţia "a fost imediată odată ce am luat la cunoştinţă de existenţa acestui nou virus" şi Mexicul a respectat "toate protocoalele" Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a precizat el.

Preşedintele mexican a adăugat că ţara sa a declanşat de mai multe zile alerta alături de Statele Unite, unde s-au înregistrat 226 de cazuri de gripă porcină, dintre care unul mortal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici