Preşedintele Mexicului cere armatei să iasă pe străzi pentru a reduce creşterea violenţei

Preşedintele Mexic a ordonat forţelor armate să combată securitatea pe străzi pentru încă patru ani, prelungind o politică pe care o criticase anterior, întrucât guvernul luptă pentru a stopa violenţa, informează Reuters.

1092 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Mexicului cere armatei să iasă pe străzi pentru a reduce creşterea violenţei

Preşedintele Mexicului cere armatei să iasă pe străzi pentru a reduce creşterea violenţei

Într-un anunţ publicat în Monitorul Oficial, preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a dispus ca Forţele Armate să participe „în mod extraordinar, reglementat şi complementar cu Garda Naţională” la sarcinile de securitate publică.

Forţele armate vor fi sub comanda Gărzii Naţionale, conform decretului, o poliţie militară creată după ce Lopez Obrador a venit la preşedinţie în decembrie 2018. Ordinul va dura până în martie 2024.

Decretul înseamnă că forţele armate vor fi pe străzile mexicane până aproape de sfârşitul preşedinţiei lui Lopez Obrador, un veteran politic care l-a criticat adesea pe fostul preşedinte Felipe Calderon pentru detaşarea marinarilor şi soldaţilor pentru asigurarea securităţii publice.

"Strategia sa de securitate nu funcţionează şi de aceea a fost nevoit să dispună cu acest decret pentru ca Armata să sprijine securitatea publică", a declarat specialistul în securitate Juan Ibarrola pentru ziarul Milenio.

Lopez Obrador a preluat funcţia în 2018, promiţând să adopte o strategie de securitate mai conciliantă, axată pe cauzele principale ale criminalităţii, în special prin reducerea sărăciei şi corupţiei.

Însă violenţa a pornit în primul său an şi jumătate de mandat, cu un record de 34.582 de persoane ucise în 2019.

Aproximativ 3.000 de omucideri au fost înregistrate în luna martie a acestui an, cea de-a doua cea mai mare rată lunară din ultimii ani şi cea mai mare de când Lopez Obrador a preluat puterea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici