Preşedintele palestinian şi ministrul israelian Tzipi Livni au avut o întrevedere la Londra, prima după eşuarea negocierilor de pace

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi ministrul israelian însărcinat cu negocierile de pace, Tzipi Livni, s-au întâlnit joi seara, la Londra, cei doi având astfel prima întrevedere după suspendarea tratativelor israeliano-palestiniene, a anunţat vineri televiziunea israeliană.

108 afișări
Imaginea articolului Preşedintele palestinian şi ministrul israelian Tzipi Livni au avut o întrevedere la Londra, prima după eşuarea negocierilor de pace

Mahmoud Abbas (Imaigne: AFP/ Mediafax Foto)

Un oficial palestinian a confirmat pentru AFP desfăşurarea acestei întrevederi, fără să ofere mai multe informaţii.

În cursul întrevederii, negociatoarea israeliană a evocat viitorul procesului de pace, aflat într-un nou impas, şi a exprimat îngrijorarea Israelului în legătură cu semnarea unui acord de reconciliere între Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi mişcarea islamistă Hamas, care asigură puterea în Fâşia Gaza, a precizat postul de televiziune citat.

"Premierul Benjamin Netanyahu a fost informat în legătură cu această întrevedere", faţă de care "şi-a exprimat furia", a afirmat un comentator politic al televiziunii israeliene.

Secretarul de Stat american John Kerry s-a întâlnit miercuri, la Londra, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, apoi joi cu negociatoarea israeliană Tzipi Livni pentru "discuţii neoficiale".

Dialogul direct israeliano-palestinian, relansat în iulie de John Kerry, a fost suspendat la sfârşitul lunii aprilie de Israel.

Termenul-limită al desfăşurării negocierilor între Israel şi palestinieni a expirat la 29 aprilie. Cele două părţi nu au ajuns la niciun rezultat, în pofida eforturile intense ale diplomaţiei americane vizând soluţionarea conflictului.

Palestinienii au acuzat Israelul că a subminat negocierile de pace intensificând procesul de colonizare, demolările şi operaţiunile sângeroase.

Netanyahu la rândul său a apreciat că acordul de reconciliere între OEP şi mişcarea Hamas, considerată drept organizaţie "teoristă" de Israel, este "un pact (care) ucide pacea".

OEP şi Hamas au semnat un acord prin care au convenit să formeze un Guvern de tranziţie alcătuit din persoane neafiliate politic. Noul Guvern de "consens naţional" ar putea fi anunţat săptămâna viitoare, potrivit unor surse palestiniene şi diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici