Preşedintele Republicii Moldova cere negocierea statutului Transnistriei

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut, duminică, negocierea statutului Transnistriei ca parte a Republicii Moldova, informează agenţia de ştiri TASS.

2868 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Republicii Moldova cere negocierea statutului Transnistriei

Preşedintele Republicii Moldova cere negocierea statutului Transnistriei

"Este important să ajungem la un acord cu privire la statutul Transnistriei, ca parte a Republicii Moldova. Este foarte important să înţelegem că negocierile cu Transnistria sunt posibile doar pe baza principiului neutralităţii obligatorii a Republicii Moldova", a declarat Dodon.

Potrivit preşedintelui moldovean, problema transnistreană este o "problemă pur politică". "Unele elite politice, din păcate, nu sunt dispuse să rezolve această problemă", a spus el.

În afară de aceasta, "rolul Rusiei este foarte important", la fel ca şi poziţia Belarusului, "Belarus a recunoscut întotdeauna integritatea teritorială a Republicii Moldova", a mai precizat Dodon.

Transnistria, o regiune în mare parte rusofonă, s-a desprins de Republica Moldova după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Relaţiile sale cu guvernul de la Chişinău au cunoscut mai multe episoade tensionate. În 1992 şi 1993, tensiunile s-au materializat într-un conflict armat sângeros.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici