Preşedintele Serbiei a dizolvat parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate în decembrie

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a dizolvat miercuri parlamentul şi a convocat alegeri anticipate pe 17 decembrie. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în aceeaşi zi cu alegerile locale din 65 de comunităţi, inclusiv din capitala Belgrad.

475 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Serbiei a dizolvat parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate în decembrie

Preşedintele Serbiei a dizolvat parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate în decembrie

Experţii spun că absenţa unui parlament funcţional şi campania electorală îi vor permite lui Vucic să câştige timp şi să întârzie deciziile cu privire la legăturile cu Kosovo independent şi predominant albanez, pe care Serbia îl vede în continuare ca provincia sa de sud.

„Trăim într-o perioadă în care este necesar ca toţi să fim uniţi în lupta pentru interesele vitale... ale Serbiei, în care vom fi supuşi numeroaselor presiuni, atât din cauza poziţiei noastre faţă de Kosovo, cât şi pentru că există alte probleme regionale şi globale”, a spus Vucic după semnarea decretului, potrivit Reuters.

Ursula von der Leyen, preşedintele executivului UE, a declarat marţi, în timpul unei vizite la Belgrad, că atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să-şi intensifice eforturile pentru normalizarea relaţiilor dacă doresc să se alăture blocului.

De asemenea, Serbia trebuie să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, să elimine corupţia şi crima organizată, să reformeze economia şi să îmbunătăţească sistemul judiciar, climatul de afaceri şi situaţia în domeniul drepturilor omului.

Comentatorii spun că mişcarea lui Vucic vizează şi consolidarea propriei poziţii prin reformarea Partidul Progresist Sârb (SNS).

Potrivit unui sondaj realizat luna trecută, alianţa condusă de SNS ar strânge la alegeri aproximativ 44% din voturi şi va trebui să caute aliaţi pentru a forma o majoritate în parlamentul cu 250 de locuri.

Blocul de opoziţie Agaist The Violence, format din partide de stânga, verzi şi de centru, ar aduna aproximativ 38% din voturi.

De asemenea, partidele ultranaţionaliste şi pro-ruse ar trebui să adune împreună aproximativ 11% din voturi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici