Preşedintele turc promulgă o lege care consolidează controlul Guvernului asupra justiţiei

Şeful statului turc Abdullah Gul a promulgat, miercuri, o lege foarte controversată care consolidează controlul islamo-conservator asupra justiţiei, pe fondul scandalului politico-financiar care vizează regimul, a anunţat preşedinţia.

116 afișări
Imaginea articolului Preşedintele turc promulgă o lege care consolidează controlul Guvernului asupra justiţiei

Preşedintele turc Abdullah Gul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest text remaniază în special organizarea şi competenţele Consiliului superior al judecătorilor şi procurorilor (HSYK), una dintre cele mai înalte instanţe judiciare din ţară, consolidând atribuţiile Ministerului Justiţiei, mai ales în privinţa nominalizării magistraţilor.

Opoziţia turcă l-a somat pe Gul să îşi excercite dreptul de veto în privinţa acestui text, în timp ce Uniunea Europeană şi-a exprimat public îngrijorarea pe lângă Ankara, candidat la integrare, din cauza punerii sub semnul întrebării a "independenţei justiţiei".

Pentru a încerca să calmeze criticile, şeful statului a justificat într-o declaraţie semnarea noii legi, ceea ce este un fapt neobişnuit.

Gul a subliniat că şi-a exprimat obiecţiile "cu privire la 15 dispoziţii, clar contrare Constituţiei", dar a asigurat că ele au fost luate în considerare în timpul dezbaterilor din Parlament.

"Am decis astfel să aprob (legea), judecând că celelalte articole pot fi examinate şi de Curtea Constituţională", a apreciat şeful statului.

Aceste amendamente nu au calmat furia opoziţiei, care şi-a confirmat imediat intenţia de a sesiza miercuri după-amiază Curtea Constituţională, a anunţat principala sa formaţiune, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Dezbaterile din jurul acestui proiect de lege au fost foarte tensionate în Parlament. De mai multe ori, aleşii majorităţii şi opoziţiei s-au bătut în plen.

Promulgarea acestei legi controversate are loc în timp ce regimul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002, este implicat de la jumătatea lui decembrie într-un scandal de corupţie.

Ea completează un val de epurări fără precedent în cadrul poliţiei şi justiţiei turce, pe care Erdogan le acuză că sunt în centrul unui complot urzit de confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen pentru a-l destabiliza înaintea alegerilor municipale din 30 martie şi a alegerilor prezidenţiale din august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici