Preşedintele Uzbekistanului va participa la summitul NATO

Preşedintele uzbec, Islam Karimov, se va deplasa la Bucureşti pentru a participa la summitul NATO, prevăzut să se desfăşoare în perioada 2-4 aprilie, a declarat miercuri o sursă diplomatică română.

30 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Uzbekistanului va participa la summitul NATO

Preşedintele Uzbekistanului va participa la summitul NATO de la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Aceasta va fi prima sa vizită în Europa de la reprimarea violentă a manifestaţiilor de la Andijan din mai 2005, care a deterrminat Uniunea Europeană să impună sancţiuni regimului lui Karimov. Autorităţile de la Taşkent au închis ulterior baza aeriană americană care oferea sprijin trupelor detaşate în Afganistan.

Relaţiile diplomatice dintre Washington şi Taşkent s-au îmbunătăţit recent, iar armata americană utilizează din nou teritoriul Uzbekistanului pentru a ajunge în Afganistan.

Această ţară din Asia Centrală a eliberat în februarie mai mulţi activişti pentru drepturile omului, printre care Saidjahon Zainabiddinov, încarcerat pentru că a denunţat represiunea de la Andijan. Uniunea Europeană a calificat drept "pozitivă" această măsură.

Pe lângă Karimov, preşedintele turkmen Gurbanguly Berdymukhamedov a anunţat de asemenea că va participa la summitul NATO, o premieră pentru un lider al acestei republici foste sovietice, tratată cu atenţie datorită rezervelor sale de gaz.

Turkmenistanul se deschide foarte lent lumii exterioare după moartea, la sfârşitul lui 2006, a preşedintelui Saparmurat Niazov, care îşi izolase ţara faţă de restul lumii.

În total, circa 50 de şefi de state şi de guverne, printre care preşedintele american George W. Bush şi cel francez, Nicolas Sarkozy, precum şi cel rus, Vladimir Putin, sunt aşteptaţi la summitul de la Bucureşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici