Presupusul lider militar al grupării ETA, arestat în Franţa

Presupusul lider al aripii militare a grupării ETA, Garikoitz Aspiazu Rubina, cunoscut sub numele de "Txeroki", a fost arestat în noaptea de duminică spre luni în regiunea Hautes-Pyrennes, din sud-vestul Franţei, a anunţat luni într-un comunicat ministrul francez de Interne.

17 afișări
Imaginea articolului Presupusul lider militar al grupării ETA, arestat în Franţa

Presupusul lider militar al grupării ETA, arestat în Franţa (Imagine: Mediafax/AFP)

Ministrul Michele Alliot-Marie, care nu a făcut precizări referitor la locul şi circumstanţele arestării, a declarat că "Txeroki este bănuit că a fi autorul uciderii, în oraşul Capbreton, la 1 decembrie 2007, a două gărzi civile spaniole".

Potrivit presei spaniole, care citează surse din cadrul forţelor antiteroriste, "Txeroki" a fost reţinut împreună cu o femeie în oraşul Cauterets, din regiunea Hautes-Pyrenees, situată în sud-vestul Franţei.

Gărzile civile Raul Centeno, în vârstă de 24 de ani, şi Fernando Trapero, în vârstă de 23 de ani, au fost împuşcate la 1 decembrie de trei membri ai grupării ETA la ieşirea dintr-o cafenea din oraşul Capbreton, după ce efectuaseră o misiune de recunoaştere în sud-vestul Franţei.

Gruparea ETA a revendicat, într-un comunicat, cele două crime comise la 17 decembrie, în oraşul Capbreton, anunţându-şi intenţia de a ataca forţele spaniole de securitate "de pretutindeni".

Presupusul lider militar al ETA a fost indicat de doi membri ai organizaţiei independente basce drept participant direct în comiterea acestor asasinate, a precizat în luna noiembrie ministrul spaniol de Interne Alfredo Perez Rubalcaba.

Liderul militar al grupării ETA, "Txeroki" este unul dintre membrii cei mai cautaţi ai organizaţiei basce în Spania şi în Franţa.

"Txeroki" ar fi unul din susţinătorii politicii radicale a organizaţiei clandestine, bănuit că ar fi compromis, în 2007, procesul de negociere cu Guvernul socialist spaniol, ordonând un atentat de mare anvergură la 30 decembrie 2006 pe aeroportul din Madrid, care s-a soldat cu moartea a două persoane.

Gruparea ETA, înscrisă pe lista organizaţiilor teroriste a Uniunii Europene şi a Statelor Unite, este considerată responsabilă pentru moartea a 824 de persoane în 40 de ani de violenţe comise pentru independenţa Ţării Bascilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici