Primarul din Champlan neagă că s-ar fi opus înhumării bebeluşului rom în cimitirul localităţii

Primarul din Champlan, la periferia de sud a Parisului, Christian Leclerc, acuzat că a refuzat înhumarea unui bebeluş rom într-un cimitir din localitatea sa, a negat duminică pentru AFP că ar fi luat această decizie.

98 afișări
Imaginea articolului Primarul din Champlan neagă că s-ar fi opus înhumării bebeluşului rom în cimitirul localităţii

Primarul din Champlan neagă că s-ar fi opus înhumării bebeluşului rom în cimitirul localităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu m-am opus în niciun moment acestei înhumări. I s-a dat prea multă importanţă acestui caz", a declarat el. "Exista posibilitatea de alegere între Corbeil şi Champlan (pentru înhumare). Am spus OK miercuri dimineaţă pentru unul sau altul dintre scenarii. Am un SMS care atestă acest lucru".

El consideră însă că răspunsul lui ar fi putut fi interpretat greşit de serviciile oraşului. "A fost o greşeală de înţelegere în lanţul de decizie între ce puteau face şi ce nu", afirmă primarul.

"Persoana" care se ocupa de dosar miercuri dimineaţa şi care l-a contactat pe Christian Leclerc, ce se afla atunci în concendiu, nu era, potrivit lui, "obişnuită" să gestioneze astfel de subiecte. "Şi-a prins urechile în diferite documente", afirmă el.

"Îmi pare sincer rău că această situaţie a luat o asemenea amploare", adaugă el.

Numită Maria Francesca, fetiţa în vârstă de două luni şi jumătate a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie din cauza sindromului de moartea subită a sugarului, potrivit asociaţiei de solidaritate cu famiiile române şi rome din Essonne (ASEFRR), care urmăreşte familia de opt ani.

La solicitarea familiei, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut municipalităţii Champlan autorizaţia de a înhuma bebeluşul în cimitirul comunei, dar primarul a refuzat, potrivit firmei şi ASEFRR.

"Avem puţine locuri disponibile", a declarat miercuri edilul, potrivit Le Parisien. "Se acordă prioritate celor care plătesc impozite locale", a explicat el.

Christian Leclerc asigură că în ziua respectivă "a explicat doar cum se administrează" cimitirele "dintr-o comună". El susţine că declaraţiile lui au fost "scoase din context" de jurnalişti. "În plus, legătura era proastă", a adăugat el.

Potrivit lui Loïc Gandais, preşedintle ASEFRR, edilul a invocat pretextul că decesul bebeluşului a fost declarat la Corbeil-Essonnes.

Fetiţa va fi în cele din urmă înhumată luni la Wissous, în apropiere de Champlan.

În Franţa, rudele unui defunct trebuie să ceară autorizaţie de înhumare primarului comunei unde se află cimitirul ales. Înhumarea poate să aibă loc în comuna în care locuia acesta, în cea în care a decedat sau acolo unde se află cavoul familiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici