Primul convoi american de aprovizionare a trupelor din Afganistan, prin Rusia

Un prim convoi american de aprovizionare a trupelor NATO din Afganistan a traversat Rusia şi îşi continuă traseul pe teritoriul Kazahstanului (Asia Centrală), a anunţat marţi Ministerul rus de Externe.

26 afișări
Imaginea articolului Primul convoi american de aprovizionare a trupelor din Afganistan, prin Rusia

Baza americană de pe teritoriul Kîrgîzstanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este primul tren care se îndreaptă spre Afganistan, potrivit unui acord încheiat cu Statele Unite", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Igor Laikin-Frolov. "Acest tren transportă containere cu o încărcătură care nu este militară. Este un exemplu semnificativ al cooperării noastre posibile", a afirmat acesta.

Ambasada Statelor Unite la Moscova a precizat că este vorba despre "materiale de construcţie". Ea a confirmat că acest convoi a intrat în Rusia, însă a adăugat că nu deţine informaţii cu privire la ieşirea acestuia de pe teritoriul rusesc.

Tranzitul de încărcături americane civile a fost efectuat în cadrul unui acord încheiat în aprilie 2008 între Rusia şi NATO cu privire la livrări de material non-militar către forţa internaţională din Afganistan. Un acord între Moscova şi Washington cu privire la aceeaşi problemă a fost încheiat ulterior.

Potrivit termenilor acestei înţelegeri dintre Moscova şi NATO, "toate ţările membre ale acestei forţe beneficiază de posibilitatea unui asemenea tranzit" pe teritoriul rusesc, au explicat surse diplomatice, citate de Agenţia Interfax.

Evenimentul s-a produs la scurt timp după anunţul Kîrgîzstanului de la sfârşitul lui februarie, privind închiderea bazei americane de pe teritoriul său, prin intermediul căreia se realiza aprovizionarea trupelor din Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici