Principalele partide care participă la alegerile legislative din Cehia

Douăzeci şi cinci de partide, respectiv aproximativ 5.050 de candidaţi, îşi dispută cele 200 de mandate în Camera inferioară a Parlamentului ceh pentru alegerile legislative de vineri şi sâmbătă.

26 afișări
Imaginea articolului Principalele partide care participă la alegerile legislative din Cehia

Principalele partide care participă la alegerile legislative din Cehia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele cinci formaţiuni ce ar urma să depăşească pragul de 5 la sută sunt următoarele:

- Partidul Social-Democrat (CSSD) al lui Jiri Paroubek, premier în perioada 2005-2006, se află pe primul loc în sondaje (30,5 la sută conform institutului CVVM). Acesta a câştigat alegerile regionale şi senatoriale din 2008, criticând reformele de austeritate ale cabinetului de centru-dreapta de atunci.

Campania sa se bazează pe promisiuni: acordarea unei sume fixe de 2.400 de coroane (94 de euro) pensionarilor, înainte de sfârşitul anului, şi menţinerea valorii indemnizaţiei pentru concediul de maternitate. CSSD vrea să reintroducă impozitarea progresivă.

Foarte nepopular printre tineri, Paroubek, în vârstă de 57 de ani, a fost vizat de persoane care au aruncat cu ouă, înaintea alegerilor europene din 2009.

- Partidul Democratic Civic (ODS), creat în 1991 de economistul liberal Vaclav Klaus (preşedinte al ţării începând din 2003), este principala formaţiune de dreapta din Cehia.

Clasat pe locul doi în sondaje (19 la sută), ODS promovează reforme de rigoare, pentru redresarea finanţelor publice.

De la plecarea lui Mirek Topolanek, prim-ministru în perioada 2006-2009, ODS este condus provizoriu de fostul ministru al Muncii şi Afacerilor Sociale Petr Necas, în vârstă de 45 de ani.

- Partidul Comunist (KSCM) al lui Vojtech Filip (55 de ani), creditat cu 13 la sută din intenţiile de vot, refuză să renunţe la eticheta sa de "comunist", spre deosebire de formaţiunile similare din fostele ţări ale blocului comunist.

KSCM se declară dispus să susţină un cabinet minoritar social-democrat, cu condiţia să poată realiza cel puţin o parte a programului său.

Ostil apartenenţei la NATO, KSCM pledează pentru oprirea privatizării marilor întreprinderi, fondurilor de pensii şi de sănătate şi se pronunţă pentru o creştere a impozitelor în categoriile superioare.

- Noul partid TOP 09 s-a asigurat rapid de un sprijin solid (14 la sută), datorită discursului său împotriva îndatorării şi charismei liderului său, fostul şef al diplomaţiei Karel Schwarzenberg, în vârstă de 72 de ani.

Din TOP 09 mai face parte şi fostul ministru de Finanţe Miroslav Kalousek, care a părăsit Uniunea Creştin-Democrată (KDU-CSL) în semn de protest faţă de ancorarea sa la stânga eşichierului politic.

- Mult timp marginal, partidul "Afaceri Publice" (VV) a cunoscut o creştere rapidă (11,5 la sută) de la sosirea la conducerea sa a lui Radek John, în vârstă de 55 de ani, fost scriitor şi jurnalist de investigaţii.

Această formaţiune, căreia o parte din presă îi reproşează populismul său, se declară pregătită că negocieze o coaliţie atât cu ODS, cât şi cu CSSD.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici