PRINCIPALELE PUNCTE ale acordului semnat de Ianukovici cu opoziţia din Ucraina

Preşedintele Viktor Ianukovici a semnat vineri un acord cu reprezentanţii opoziţiei, pentru a pune capăt crizei politice din Ucraina, în urma unor violenţe în care, începând de marţi, au fost ucise aproape 80 de persoane, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale documentului.

893 afișări
Imaginea articolului PRINCIPALELE PUNCTE ale acordului semnat de Ianukovici cu opoziţia din Ucraina

Viktor Ianukovici, Vitali Kliciko (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

- Restaurarea Constituţiei din 2004:

În termen de 48 de ore de la semnarea acordului, o lege care restaurează Constituţia din 2004 va fi adoptată şi promulgată, dar care va ţine totodată cont de amendamentele votate între timp.

- Guvern de uniune naţională:

Semnatarii se angajează să creeze o coaliţie şi să formeze un guvern de uniune naţională în termen de zece zile, după restaurarea Constituţiei din 2004.

- Reformă constituţională:

Lucrări în vederea unei reformări a Constituţiei, care va prevede un echilibru al puterilor preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului, vor începe imediat şi se vor încheia până în septembrie 2014.

- Alegeri prezidenţiale anticipate:

Alegeri prezidenţiale vor fi organizate după ce noua Constituţie va fi adoptată, dar nu mai târziu de decembrie 2014.

Noi legi electorale vor fi adoptate.

- Anchetă:

Anchete cu privire la violenţele recente vor fi efectuate sub controlul comun al autoriăţilor, opoziţiei şi Consiliului Europei.

- Violenţe şi ocuparea unor străzi:

Autorităţile nu vor instaura starea de urgenţă.

Autorităţile şi opoziţia se vor abţine de la utilizarea violenţei.

Parlamentul va adopta o nouă lege de amnistiere.

Cele două părţi vor întreprinde un efort susţinut în vederea revenirii la normal în oraşe şi sate, prin evacuarea clădirilor administrative şi publice şi deblocarea străzilor, parcurilor şi pieţelor.

Armele deţinute în mod ilegal este necesar să fie predate Ministerului de Interne.

Guvernul va putea să utilizeze forţele de ordine numai pentru protecţia clădirilor publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici