Principalele reproşuri aduse administraţiei lui George W. Bush

Agenţia France Presse prezintă principalele reproşuri adresate lui George W. Bush şi administraţiei sale, precum şi argumentele aduse de preşedintele american în apărarea sa, pe tema Irakului, economiei şi a unor probleme importante care au divizat opinia publică timp de opt ani.

23 afișări
Imaginea articolului Principalele reproşuri aduse administraţiei lui George W. Bush

Principalele reproşuri aduse administraţiei lui George W. Bush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Economie -

REPROŞ: Bush a eşuat în faţa semnalelor de alertă. El a încurajat dereglementarea care a provocat turbulenţele financiare şi criza actuală. El a risipit excedentul bugetar lăsat de administraţia Clinton, pentru a-i lăsa lui Barack Obama un deficit care ar depăşi o mie de miliarde de dolari.

APĂRARE: Administraţia a recunoscut pericolele, dar s-a lovit de inerţia Congresului. Bush a renunţat la principiile sale privind economia de piaţă pentru a lua măsuri "extraordinare" şi a împiedica o criză mai gravă decât cea din anii 1930. Aceste măsuri, precum şi costul războiului şi al luptei împotriva terorismului, au agravat deficitul. Dar securitatea ţării primează.

- Irak -

REPROŞ: Bush a trecut peste opoziţia marilor aliaţi pentru a invada Irakul fără mandat de la ONU, dar cu motivele greşite. Administraţia sa a pregătit invazia dar nu şi urmările, precipitând haosul.

APĂRARE: Serviciile de informaţii s-au înşelat cu privire la armele de distrugere în masă. Dar Saddam Hussein nu era mai puţin o "ameninţare" şi a existat ulterior o rezoluţie a ONU de mandatare. Statele Unite au reunit o coaliţie de circa 50 de ţări şi au "eliberat" 25 de milioane de irakieni.

- Afganistan -

REPROŞ: Bush a preferat să trimită în Irak forţe care ar fi fost mai bine implicate în Afganistan, veritabil front al "războiului împotriva terorismului". El le-a permis talibanilor să se reconstituie.

APĂRARE: Statele Unite au "eliberat" 25 de milioane de afgani şi se pregătesc să îşi dubleze efectivele militare până în vară.

- Conflictul israeliano-palestinian -

REPROŞ: Bush a ignorat problema până în 2007. El a servit interesele marelui aliat israelian. Administraţia lui s-a înşelat cu privire la problema alegerilor care au permis Hamas să preia controlul în Fâşia Gaza.

APĂRARE: Bush a fost primul preşedinte care a făcut apel la crearea unui stat palestinian care să convieţuiască cu Israelul şi a impus această idee în regiune. El a consolidat Autoritatea Palestiniană şi a relansat negocierile.

- Orientul Mijlociu -

REPROŞ: Bush a sporit instabilitatea şi antagonismele, a consolidat extremiştii şi Iranul.

APĂRARE: Bush a determinat progrese pentru cauza democraţiei în Irak şi Liban, a consolidat aliaţii Statelor Unite în faţa Iranului.

- Iran -

REPROŞ: Odată cu refuzul american de a începe un veritabil dialog, Iranul continuă să sfideze comunitatea internaţională şi continuă activităţile nucleare ultrasensibile.

APĂRARE: Bush a format o alianţă internaţională şi lasă mijloace de presiune sporită asupra regimului iranian.

- Lupta împotriva terorismului, imaginea Statelor Unite în lume -

REPROŞ: Închisoarea de la Guantanamo, practicile secrete de combatere a terorismului, utilizarea torturii în timpul interogatoriilor, scandalul Abu Ghraib au subminat autoritatea morală a Statelor Unite.

APĂRARE: Statele Unite "nu practică tortura". Guantanamo, programele secrete sunt "necesităţi" care au împiedicat noi atentate în SUA. Statele Unite acordă ajutor internaţional şi "oamenii continuă să creadă că America simbolizează libertatea" (Bush).

- Încălzirea climatică -

REPROŞ: Refuzând să ratifice protocolul de la Kyoto şi respingând cotele coercitive pentru emisii de gaze cu efect de seră, Bush a agravat răul.

APĂRARE: Administraţia Bush a redus poluarea aerului cu 12 la sută. Ea a luat iniţiativa pentru un acord post-Kyoto care, de data aceasta, ar asocia marile economii emergente chineză şi indiană. Ea îi lasă lui Obama un aer "mai curat", o apă "mai pură" şi un pământ "mai protejat" (Bush).

Citeşte şi:

Momente marcante ale preşedinţiei lui George W. Bush

Obama: Bush e "un om bun", care a făcut şi "alegeri proaste"

Bush evocă "mândria" alegerii primului preşedinte de culoare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici