Prinţul Charles, în conflict deschis cu arhitecţii britanici

Prinţul Charles al Marii Britanii, care nu ezită să catalogheze anumite clădiri drept "furuncule" sau "pubele", nu a fost niciodată un admirator al arhitecturii contemporane, însă ultimele lui intervenţii în materie de stil arhitectural au atras furia arhitecţilor britanici.

19 afișări
Imaginea articolului Prinţul Charles, în conflict deschis cu arhitecţii britanici

Prinţul Charles, în conflict deschis cu arhitecţii britanici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numită recent în funcţia de director al Institutului regal al arhitecţilor britanici (RIBA), Ruth Reed a afirmat că fiul reginei Elizabeth II a abuzat de poziţia lui de viitor suveran, exercitând "o influenţă masivă" în procesul de atribuire a permiselor de construcţie.

"Se pare că există probe care dovedesc că el a influenţat din culise acordarea unor permise de construcţie şi desemnarea anumitor arhitecţi, ceea ce ar constitui un abuz de putere de necontestat", a declarat Ruth Reed.

Graham Smith, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei anti-monarhiste Republic, consideră că acţiunile prinţului Charles, care, "în calitatea lui de moştenitor al tronului este obligat să rămână neutru şi în afara politicii", aruncă mari dubii asupra capacităţii lui de a deveni rege într-o bună zi.

Prinţul Charles a intervenit în acest an pentru blocarea unui proiect arhitectural ultramodern din sticlă şi beton, conceput de arhitectul de renume Richard Rogers, ce urma să fie construit în Londra.

Potrivit presei britanice, prinţul Charles ar fi scris familiei regale din Quatar, finanţatoarea societăţii de investiţii imobiliare Quatari Diar, să îi ceară să îşi reexamineze proiectul de reamenajare a unui fost sit militar din Chelsea, unul dintre cartierele bogate ale Londrei. Societatea din Quatar şi-a retras cererea pentru eliberarea permisului de construcţie a acestui proiect arhitectural în valoare de peste 3,44 miliarde de euro, cu mai puţin de o săptămână înainte de examinarea ei de către Comisia pentru urbanism din Londra.

Calificând acest proiect al arhitectului britanic de "inadaptat", prinţul Charles a propus o soluţie alternativă, folosind materiale tradiţionale, precum piatra şi cărămida.

"Chiar dacă este destul de avangardist în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi mediul înconjurător, însă în ceea ce priveşte estetica, prinţul Charles este puţin prea agresiv şi retrograd", consideră Dan Stewart, specialistul pe probleme de arhitectură al săptămânalului Building Magazine.

Într-un discurs din urmă cu 25 de ani, devenit celebru, prinţul Charles l-a atacat pe Lordul Rogers, declarând că proiectul acestuia, care viza extinderea celebrei National Gallery, este "un furuncul monstruos".

Prinţul Charles a combătut şi în 2005, de această dată fără succes, un proiect al arhitectului francez Jean Nouvel, care, în opinia sa, risca să "desfigureze" cartierul catedralei Saint Paul, aşa cum a dezvăluit The Guardian, în august.

Prinţul Charles a pledat atunci pentru o construcţie "care să permită catedralei Saint Paul să strălucească" şi a încercat să îl impună pe arhitectul său, Quinlan Terry, specialist în construcţii în stil gotic, ionian şi corintian, a declarat Mike Hussey, responsabilul proiectului de la acea vreme, citat de cotidianul britanic.

Proiectul de birouri şi clădiri comerciale din One New Change, câştigat prin concurs de Jean Nouvel, este în curs de construcţie.

Ultimul episod în acest "război al stilului" s-a consumat în momentul în care prinţul Charles a încercat să impună adăugarea unei loggii din fier şi sticlă la palatul Kesington din Londra. Responsabilii pentru urbanism au respins categoric, în luna august, aceste sugestii pentru renovarea celebrului palat, în care prinţul Charles a locuit în perioada în care a fost căsătorit cu regretata prinţesă Diana.

Serviciul de presă al viitorului suveran britanic nu comentează aceste dispute. Hank Dittmar, directorul fundaţiei prinţului Charles pentru arhitectură, consideră însă că publicul larg împărtăşeşte viziunea estetică a fiului reginei Elizabeth II.

"Prinţul Charles vorbeşte în numele ideilor pe care cei mai mulţi dintre oameni le au despre clădiri şi oraşe, iar arhitecţii nu îl suportă", a declarat el.

Prinţul Charles s-a implicat in ultimii ani în programul de reabilitare a mai multor sate săseşti din România, moştenitorul tronului britanic vizitând de asemenea mânăstirile din nordul Moldovei şi mânăstirea Horezu, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici