Problemele R.Moldova, provocate de întârzierea reformelor

Republica Moldova se confruntă cu probleme deoarece, timp de câţiva ani, a lipsit voinţa politică şi au întârziat reformele, a apreciat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu, joi, în faţa Parlamentului moldovean, relatează Info-Prim Neo, în pagina online.

13 afișări
Imaginea articolului Problemele R.Moldova, provocate de întârzierea reformelor

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu şi preşedintele R. Moldova, Mihai Ghimpu (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Nu am venit aici să judec şi să critic, dar vă spun că multe dintre problemele cu care vă confruntaţi astăzi puteau fi evitate, dacă erau la timp efectuate reformele", a afirmat el.

Cavusoglu a adăugat că este martorul democraţiei în proces în Republica Moldova şi le-a recomandat deputaţilor moldoveni să nu uite rolul pe care îl au guvernarea şi opoziţia. "Pentru cei care trec din opoziţie la putere, sloganele trebuie să fie transformate în realitate. De asemenea, într-o democraţie opoziţia este la fel o putere importantă. Poporul a acordat încredere ambelor părţi. Însă astăzi este martorul unor disensiuni profunde. Este rău că a eşuat de două ori alegerea preşedintelui ţării şi că acum Parlamentul se află la răscruce", a afirmat preşedintele APCE.

El s-a referit şi la comisia parlamentară de anchetă a protestelor postelectorale din 7 aprilie. Potrivit preşedintelui APCE, este necesar ca victimele acelor evenimente să aibă parte de compensaţii, iar cei vinovaţi să răspundă în faţa legii. "Doar aşa vom întoarce această pagină", a precizat Cavusoglu. Preşedintele APCE a apreciat că tragicele evenimente puteau fi evitate, dacă s-ar fi asigurat o schimbare normală de putere.

"Moldova este o ţară suverană şi poate lua propriile decizii, noi doar putem oferi sfaturi. Este greu de imaginat că poporul va trebui iarăşi să participe la alegeri", a afirmat oficialul european, care a recomandat ca toate formaţiunile parlamentare să găsească un consens în Parlament asupra modificării articolului 78 din Constituţie.

Mevlut Cavusoglu s-a adresat grupului parlamentar comunist, care a apărut la şedinţă doar pentru a asculta discursul său. El i-a îndemnat pe deputaţi să se implice, alături de coaliţia majoritară, în soluţionarea problemelor ţării.

Comuniştii au plecat însă de la şedinţă imediat după ieşirea lui Mevlut Cavusoglu din sală. Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că va solicita o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu pentru a conveni asupra unor condiţii de revenire a grupului parlamentar comunist în sala de şedinţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici