Procesul în lipsă al fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali va începe la 20 iunie

Procesul în lipsă al fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, refugiat în Arabia Saudită, va începe la 20 iunie, a anunţat luni seara premierul de tranziţie Beji Caid Essebsi.

117 afișări
Imaginea articolului Procesul în lipsă al fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali va începe la 20 iunie

Procesul în lipsă al fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali va începe la 20 iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anunţ pentru prima dată, procesul va începe la 20" iunie, a declarat Essebsi, într-un interviu pentru postul de televiziune Al-Jazeera.

Ben Ali şi apropiaţii săi vor trebui să răspundă pentru mai mult de 90 de capete de acuzare, a precizat şeful Guvernului tunisian.

El a adăugat că Tunisul nu a primit niciodată răspuns de la autorităţile saudite privind cererea sa de a-l preda pe fostul preşedinte.

După 23 de ani la putere, Zine El Abidine Ben Ali a fugit din Tunisia la 14 ianuarie, sub presiunea unei puternice revolte populare.

Ben Ali a rupt tăcerea la 6 iunie, prin intermediul avocatului său francez Jean-Yves Le Borgne, pentru a denunţa drept o "mascaradă" procesul demarat împotriva sa la Tunis şi percheziţiile efectuate la birourie sale.

Conform unui apropiat al familiei sale, el a fost victima unui accident vascular cerebral, la jumătatea lui februarie.

Potrivit fostului preşedinte, "percheziţiile efectuate la birourile sale oficiale şi personale nu sunt decât înscenări menite să-l discrediteze", iar "procesul pe care Tunisia îl instrumentează împotriva sa nu este decât o mascaradă al cărei singur scop este să ilustreze o ruptură simbolică de trecut".

Ben Ali mai afirmă, prin intermediul avocatului său, că "nu posedă nici bunuri imobiliare, nici depozite bancare în Franţa sau în altă ţară străină".

Ministerul tunisian al Justiţiei anunţase cu câteva zile înainte că preşedintele înlăturat de la putere şi soţia sa, Leila Trabelsi, vor fi judecaţi în lipsă, "în zilele sau săptămânile următoare", pentru două cazuri.

Primul caz se referă la "descoperirea de arme şi droguri în Palatul prezidenţial din Cartagina", iar al doilea la suma de 27 de milioane de dolari în numerar, descoperiţi în februarie de comisia anticorupţie într-un palat al lui Ben Ali de la periferia nordică a Tunisului, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului.

Potrivit Ministerului de Justiţie, anchetele în curs care îi vizează pe cuplul Ben Ali şi foşti miniştri şi reponsabili ai fostului regim se referă la cazuri de omucidere, abuz de putere, delapidare, trafic de obiecte arheologice, spălare de bani şi încălcarea regulilor privind pieţele publice.

Mai multe ţări europene au blocat averile fostului preşedinte tunisian şi ale familiei sale, care s-au îmbogăţit considerabil în cei 23 de ani la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici